X 
Criza energetică stiri: 1588
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3389

Adevărații eroi: Moldova, o țară mică din estul Europei a reușit să ofere o lecție de viață unei lumi întregi

7 mar. 08:41 (reactualizat 8 mar. 20:52)   Război în Ucraina
19880 0

Astăzi sărbătorim 8 martie, Ziua internațională a Femeii, zi în care fiecare locuitor din țara noastră ajunge pe la mama pentru a-i aduce un buchet de flori, pentru a o îmbrățișa și pentru a-i spun cît de mult o iubește și îi mulțumește pentru viață.

Însă în acest an, sărbătoare este umbrită de evenimentele tragice din țara vecină. Astăzi, Republica Moldova, la fel ca o mamă grijulie, strînge sub aripa sa copiii acestei lumi care fug din calea războiului, oferindu-le liniște, protecție, o mîncare caldă și un ajutor necondiționat.

Astăzi, mai mult ca oricînd, moldovenii, ca un popor mărinimos, rup din puținul pe care îl au și îl împart cu sutele de mii de refugiați care intră în țara noastră.

Republica Moldova a oferit o lecție întregii lumi, iar mai nou despre țara noastră se vorbește nu ca despre una din cele mai sărace țări din estul Europei, dar ca despre țara în care trăiesc oameni cu inimă mare, oameni care știu să fie solidari, oameni care nu rămîn indiferenți la durerea vecinului său, dar ajută necondiționat.

Zi de zi cu mesaje de pace și de susținere vine și autoritățile care spun că țara noastră depune un efort enorm pentru a ajuta refugiații din Ucraina.


”Angajații serviciilor de stat: polițiști de frontieră, vameși, carabinieri, medici, asistenți sociali, aleși locali, diplomați, dar și foarte mulți voluntari, s-au mobilizat să ajute refugiații care vin din Ucraina. Mii de oameni simpli din toate regiunile țării s-au alăturat acestui efort.

După ce intră în Moldova, refugiații primesc o gustare caldă, transport și adăpost într-un centru de plasament temporar sau în casele oamenilor. Zeci de mii de familii din toată țara găzduiesc oaspeți din Ucraina în aceste zile. E un efort semnificativ pentru o țară cu o populație mai mică de 3 milioane de oameni cu venituri modeste.

În pofida provocărilor foarte mari pe care le prezintă pentru noi fluxul în creștere al refugiaților din țara vecină, nu putem întoarce spatele acestor oameni. Majoritatea sînt femei, copii și vîrstnici. Ei trec frontiera noastră obosiți, disperați, după multe ore pe drum, fugind din calea războiului. Avem obligația morală să-i ajutăm - și o vom face atît timp cît ne vor ține puterile”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei conferințe de presă.

Oamenii din Moldova au demonstrat că, mai presus de orice război și orice conflict, este mărinimia și bunătatea. Moldovenii au demonstrat întregii lumi că nici un conflict militar nu poate distruge în ei ospitalitatea și dorința de a ajuta, iar refugiații care au ajuns în aceste zile în țara noastră au venit cu mesaje de mulțumire pentru oamenii acestui plai mioritic.

"Moldoveni - sînteți pur și simplu un Spațiu!", a scris Vadim, care a fost plăcut surprins de modul în care familia sa a fost primită în Moldova.

"Nu am avut ghinion cu vecinii noștri în toate direcțiile. Ieri am dus copiii și mama lor la punctul de control din Moldova, 42 de ore fără somn, am stat 16 ore la o coadă de 20 de kilometri și am reușit, dar apoi a început ceva incredibil.

De acealaltă parte, la intrare li s-au dat cartele SIM locale, au fost duși la Chișinău, le-au găsit imediat un apartament, i-au cazat, le-au dat mîncare, produse de igienă personală, bani și au transmis cuvintele proprietarei apartamentului că "Să nu dea Domnul ca cineva să ia bani pentru traiul în apartamentul ei, acesta este un apartament pentru refugiații ucraineni".

P.S. ultimele cuvinte ale copiilor în lacrimi la despărțire: "Tati, promite că nu vei muri...", a scris Vadim.

O refugiată din Ucraina a înregistrat o adresare către cetățenii Republicii Moldova, în care a mulțumit din tot sufletul pentru ajutorul oferit
"Vreau să-mi exprim recunoștința față de poporul frățesc moldovenesc. Ne-au primit cu atîta căldură. Fiecare persoană din Chișinău este gata să dea din ceea ce are și să ne ajute pe noi, pe Ucraina. Ei ne iubesc, iubesc Ucraina, iubesc poporul ucrainean. Vă mulțumesc, mă închin în fața voastră!", a spus femeia cu lacrimi în ochi.

Ecaterina, o altă femeie din Ucraina, într-o postare pe facebook spune că ceea ce face Republica Moldova astăzi pentru poporului ucrainean este un adevărat act de eroism.

Toată lumea știe că astăzi mulți odesiți s-au mutat la Chișinău și oamenii continuă să sosească în fiecare zi. Femei, copii, bătrîni.
Vreau să știți cum ne primește cea mai săracă țară din Europa!

Ceea ce fac astăzi cetățenii Moldovei pentru ucraineni este un adevărat act de eroism, nu este doar o mînă de ajutor, este un strigăt al sufletului și de durere pe care o trăiește fiecare dintre ei. Fie că este vorba de un polițist de frontieră care ajută o femeie să treacă vama cu valizele în mîini sau de un șofer care o așteaptă și o duce gratuit la Chișinău, sau de băieții care distribuie prînzuri calde oamenilor și de sute, sute de tineri care aduc mîncare și scutece la graniță.

Și doar gîndiți-vă! Aceasta nu este Crucea Roșie! Aceasta nu este un fond de caritate! Aceștia sînt oameni!!! Simpli! Obișnuiți! Cu inimă mare!
Sînt sute dintre cei care doresc să ajute sincer, gratuit, din tot sufletul.

Zeci de tineri vin la graniță cu mașinile și duc oameni. Alții stau pe marginea drumului cu semne: "Ofer locuință gratuit". Nu mai spun despre mîncare, este un adevărat tîrg, cu samovare, plăcinte, garnituri și mîncare fierbinte.

Băieții hrănesc toți oamenii care stau la coadă în mașini, la intrarea în vamă. Oferă copiilor mîncare și scutece. La fiecare 5 minute, la graniță vin voluntari cu mîncare, produse de igienă, haine calde. Orașul cortului pentru refugiați organizat de autorități este ocupat în proporție de doar 10%.
Cetățenii noștri, datorită ajutorului voluntarilor, pur și simplu nu ajung la el.

Nu am întîlnit niciodată o astfel de concentrare de bunătate, dăruire și dragoste și nu am simțit-o niciodată în viața mea.

Dar știți care este cel mai rău lucru pe care nu îl putem accepta și crede că toate aceste pot fi oferite atît de simplu, gratuit, din adîncul sufletului. Noi am uitat cum să iubim oamenii, să credem, să avem încredere în ei. Să vedem mila și bunătatea. Să nu căutăm prețul serviciului.

Băieți moldoveni, mă închin în fața fiecăruia dintre voi! Toți prietenii mei care sînt deja astăzi la Chișinău, toți ucrainenii care au putut să plece, Vă mulțumesc cu toții enorm. Acest lucru este de neprețuit!

Și fie ca tot ce se întîmplă să devină o lecție pentru fiecare dintre noi.

Omul nu s-a născut să ucidă. Nu să lupte unul împotriva altuia. A-ți iubi aproapele și a avea o inimă bună și grijulie - este singurul lucru care poate păstra pacea pe pămînt.

Lilia Vdovenko, spune că niciodată nu va uita mărinimia de care a dat dovată poporul nostru.

Vreau să adresez cuvinte de mare recunoștință întregului popor moldovenesc!!!! Nici nu vă imaginați ce faceți pentru noi, Ucrainenii????!!!! Nu dormiți cu nopțile, transportîndu-ne de la o graniță la alta, împarțiți cu noi pîinea....Ne oferiți adăpost în casele voastre calde și luminoase....Vă faceți griji: „cum am ajuns?”, ”unde sîntem?”….Chiar și cînd ați auzit că este ziua de naștere a copilului meu, ați încercat să-i organizați o mică sărbătoare, în ciuda oboselii voastre extreme ....

Niciodată, niciodată nu vom uita bunătatea voastră, inimile voastre mari și curate!!!

Voi ne-ați învățat cel mai important lucru - omenia!!!!

Vă mulțumim foarte mult Vouă și lui Dumnezeu pentru Voi!!

De ajutor s-a bucurat și Vsevolod Kartamîșev, care a ajuns în țăra noastră cu un copil cu paralizie cerebrală.

Dragi moldoveni!

Acum cîteva zile am scris o postare despre cum mi-am pierdut soția la graniță și am intrat în țară singur cu un copil cu paralizie cerebrală.

În acel moment nici nu aveam idee ce oameni minunați urma să întîlnesc și ce popor mare sînteți!

Voi scrie anume mare, pentru că nimic nu face o țară mai bună și mai bogată decît oamenii săi.

Grija și bunătatea cu care am fost întîmpinat este greu de descris cu cuvinte. Este greu chiar să crezi că acest lucru este posibil pînă cînd nu simți personal acest lucru. Vă sînt extrem de recunoscător, mă închin în fața voastră!

Sînt sigur că, cu o abordare corectă, cu astfel de oameni, țara dvs. poate deveni următoarea Singapore, Elveția sau Monaco.

Aș dori, de asemenea, să-mi exprim recunoștința lui Nicolai Nicolai, care nu numai că m-a ajutat să ajung în oraș, dar mi-a oferit și locuință, și adăpost.

El și soția sa m-au ajutat în acea mai grea perioadă, în timp ce nu aveam vești de la soția mea (mai tîrziu s-a dovedit că a stat în trafic înainte de frontieră timp de 32 de ore fără nici un mijloc de comunicare). Aceștia sînt oameni minunați și sper că bunătatea lor se va întoarce la ei de o sută de ori.

De asemenea, vreau să-i mulțumesc lui Roman Hacina și soției sale Galina.

Ei nu numai că m-au ajutat cu provizii și scutece, dar mi-au reparat și laptopul. Sînt niște oameni minunați, cu inimi mari și calde.

Mulți oameni mi-au văzut postarea și mi-au propus ajutor și sfaturi practice. Pot menționa astfel de oameni ca Inna Food, Alex Portarescu, Крисс Тина, Vanessa Coda, Diana Panov. Vă mulțumesc!

Știu că acum există multe cazuri de comportament obraznic din partea compatrioților mei. Și îmi pare foarte rău să aud asta. Sînt sigur că fiecare astfel de caz scade din motivația de a ajuta. Dar băieți, oameni buni există, ei sînt mulți. Pur și simplu nu se vorbește despre ei, mulțumirile rămîn între oameni, iar cazurile curioase ies la iveală.

Încă o dată mă închin în fața voastră, a marelui popor al Moldovei!

Sînt sigur că atunci cînd totul se va termina, veți avea o mare înflorire.

Un alt mesaj de mulțumire vine din partea lui Luka Merchell, aceasta mulțumește pentru tot ce face poporul nostru în aceste zile și este încrezută că va veni și ziua cînd pacea va reveni pe aceste meleaguri.

”De multe ori am avut ocazia să vin în Moldova. Oamenii sînt foarte simpli, dar foarte prietenoși și ospitalieri. Vreau mai ales să vă povestesc despre femeile din Moldova – cum știu ele să întindă o masă bogată cu o sumă minimă de bani - este fantastic. Diferitele feluri de mîncare din bucătăria locală sînt întotdeauna delicioase și gătite cu dragoste. Aceștia sînt mari muncitori care dis de dimineață încep lucrul în cîmp și cu animale. Și să se odihnească ei știu. Dacă este nuntă sau onomastică - toată lumea se distrează!

UCRAINA NU VA UITA NICIODATĂ EROISMUL VOSTRU.

Ucraineni, voi trăiți în aceste familii. Vă rog foarte mult să mergeți să vă căutați o slujbă. Oamenii nu vă vor putea întreține permanent. Ei au salarii foarte mici în Moldova. Lor și așa le este deja foarte greu și voi știți cît costă întreținerea unui adult. NU stați pe capul lor. Cine știe, poate este nevoie de ajutorul nostru. Să ridicăm acum și Moldova cu specialiștii noștri în diverse domenii. Cred că medicii pot salva multe vieți în spitalele din Moldova și toată lumea își va găsi un loc și fericirea. Iar apoi ne vom întoarce și vom reconstrui Ucraina noastră. Și vom întinde mii de mese între satul Palanca la granița cu Moldova și Ucraina și vom pune pe ele ce vom putea și îi vom chema pe toți. Și vom rîde, și vom cînta cîntece în bulgară, găgăuză, moldovenească și ucraineană. Dar ne vom înțelegem fără cuvinte. Pur și simplu. Mulțumim poporului moldovenesc pentru fericirea de a trăi!”

Moldovenii au fost mereu un popor primitor și săritor la nevoie, mulți lideri de opinie, politicieni, agenți economici și oameni de rînd au făcut în aceste zile front comun pentru un scop nobil.

”Acum, că telefonul s-a cumințit, iar eu am tras acasă, pot spune cu certitudine un lucru- avem OAMENI în Moldova!

Am primit azi sute de mesaje de la străini și prieteni, sunete de la necunoscuți care nu pot sta indiferenți.

Mamele și-au luat copiii și au mers să facă voluntariat. Eu nu știu dacă am mai văzut vreodată o astfel de Moldovă.

Știți, dacă Ucraina a uimit o lume prin vitejie, noi, o mînă de oameni, am uimit o lume prin solidaritate.

Da, acum chiar ne putem mîndri cu omenia și ospitalitatea despre care se scrie în cărți.

Despachetam cutiile care nu conteneau să vină, și cu brațul îmi ștergeam lacrimile - cea mai săracă țară din Europa a împărțit cu vecinul din puținul pe care-l are.

Moldoveni, vă îmbrățișez!”, a scris într-o postare designer-ul Diana Voevutski care în aceste zile a lăsat crearea rochiilor de seară și de mireasă pentru a face voluntariat.

Fostul prim-ministru, Ion Sturza, a scris într-o postare că astăzi, toate canalele de televiziune din lume vorbesc despre Moldova ca mica țară, al cărei popor s-a mobilizat exemplar să ajute oamenii care fug din calea războiului.

”Mîndru de voi, moldoveni!

În trecut, dacă îi spuneai unui străin „Moldova”, cea mai frecventă reacție era „a-a-a, Maldivi”. Trebuia să faci un întreg excurs în istorie și geografie ca să înțeleagă că e undeva pe acolo, între URSS și România.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat dramatic. Astăzi, toate canalele de televiziune din lume vorbesc despre Moldova - mica țară, al cărei popor s-a mobilizat exemplar să ajute oamenii care fug din calea războiului. Am primit zeci de mesaje din exterior de încurajare și oferte de ajutor. Urmăresc cu fascinație cum colegii mei din Moldova și alte țări s-au mobilizat în ajutorul refugiaților.

Și să știți că nu sîntem singuri în această luptă epică pentru bine. Zeci(!) de țări și instituții internaționale trimit ajutoare Moldovei. Guvernul și instituțiile statului, autoritățile locale, ONG-urile, cultele, federațiile de sport - toți își fac treaba exemplar. Exemplar pentru toată lumea. Uite așa se consolidează o țară și cetățenii ei!”, a scris Sturza.

Celebrul showman, președintele Fundației pentru Susținerea Bisericii Ortodoxe din Moldova, deținătorul Ordinului de Onoare Pavel Duganov, a declarat că s-a implicat de mai multe ori în ajutorarea oamenilor și animalelor.

"Astăzi este foarte important, pe lîngă asistența materială pe care o oferim acestor oameni, sprijinul moral este foarte important, astfel încît să găsim cuvintele potrivite, să spunem că îi vom sprijini mereu, poate doar să-i ascultăm, pentru că trebuie să vorbească în această situație. Cînd li se pare că întreaga lume pleacă de sub picioarele lor. Trebuie să arătăm că sîntem acolo, să-i îmbrățișăm și să transmitem cu aceasta o bucată din sufletul și inima noastră. Conflictul trebuie să se încheie. Și noi împreună trăim în această țară și depinde de noi cum vom trăi: în prietenie sau vom rămîne la pauză. Așa se trezește lumea. Pace în casa voastră!", a spus Pavel Duganov.

Dragi Moldoveni, ați demonstrat lumii întregi că puterea noastră este în inimile și bunătatea noastră. Voi sînteți eroiii acestei lumi, mici și fără puteri supranaturale, dar care știu să miște și munții din loc prin puterea voinței. Astăzi mai mult ca oricînd mă mîndresc că m-am născut în această țară. Chiar dacă adeseori ducem lipsă de multe lucruri, avem cel mai de preț dar – omenia, care nu poate fi cumpărată, vîndută sau distrusă de vreun război!

Cristina Moisei11
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав