SIS a venit cu precizări despre atacatorul de la Aeroport

6 iul. 12:22   Societate
3085 0

Rustam Așurov, cetățeanul din Tadjikistan care a ucis două persoane la Aeroportul Internațional Chișinău, nu a fost membru al organizațiilor militare sau teroriste, și nu a fost anunțat în căutare internațională, susțin responsabili din cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

Într-un răspuns expediat pentru Deschide.md, reprezentanții SIS au precizat că informațiile difuzate în spațiul public, precum că Rustam Așurov ar avea afilieri la structuri militare private, cum ar fi „Wagner”, sau teroriste, nu corespund adevărului.

„La momentul verificărilor, s-a constat că persoana în cauză nu era anunțată în căutare pe rețelele internaționale, cum ar fi: Interpol, Europol, CSI și nici nu figura în bazele de date pe profil terorist”, se arată în răspuns, notează Noi.md.

SIS precizează că acțiunile lui Așurov din 30 iunie constituie o încălcare a ordinii publice, soldată cu decesul a două persoane, și nu „act terorist”, fapt confirmat și prin decizia Procuraturii de a porni o cauză penală în baza art.145 din Codul penal (omor intenționat).

Întrebați despre acțiunile întreprinse de SIS la data de 30 iunie, reprezentanții instituției au menționat că, reieșind din competențele deținute, Serviciul a acordat suport organelor de ocrotire a normelor de drept la capturarea lui Așurov.


„De comun cu ofițerii din subunitățile specializate, au fost întreprinse acțiuni pentru sporirea gradului de securitate în cadrul Aeroportului Internațional Chișinău. Ținînd cont de faptul că incidentul constituie o încălcare a ordinii publice, SIS a oferit suport de specialitate organelor de poliție”, susțin reprezentanții SIS.

Totodată, SIS a îndemnat cetățenii să se informeze din surse sigure și oficiale și să nu se lase manipulați de falsurile din mediul online.

2
2
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?