Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1109

Probele acumulate în dosarele penale vor putea fi examinate mult mai rapid

16 aug. 08:31   Societate
1366 0

Probele acumulate în dosarele penale vor putea fi examinate, de acum încolo, mult mai rapid, spun experții de la Centrul TehnicoCriminalistic și Expertize Judiciare.

Asta datorită unor echipamente de ultimă generație, achiziționate cu suportul Guvernului Statelor Unite la un preț de 165 de mii de dolari SUA. Printre altele, cu ajutorul dispozitivelor noi, vor putea fi identificate inclusiv substanțele ambalate, în sticlă sau plastic, fără a le deschide, iar asta înseamnă economie de timp, dar și rezultate mai exacte ale probelor, spun specialiștii.

Centrul Tehnico-Criminalistic de la Chișinău a intrat în posesia a două spectrometre, o balață micro analitică și un calculator ultra performant. Unul dintre spectrometre este portabil și poate fi utilizat nu doar în laborator, dar și în investigațiile care se fac la locul infracțiunii, pentru identificarea diferitor tipuri de substanțe, cum ar fi, de exemplu, droguri și precursori, substanțe explozive și diferite substanțe chimice periculoase.

„- Echipamentul dat are posibilitatea de a examina diverse tipuri de substanțe cum ar fi pulberi, lichide, inclusiv fără a desface ambalajul.
- Eu și colegii mei am beneficiat de instruiri. Suntem permanent în legătură cu cei care ne-au instruit, în caz că mai apar ceva dificultăți”.

Un alt dispozitiv proaspăt achiziționat este calculatorul ultra performant. Cu ajutorul acestuia, se poate face extragerea și analiza rapidă a informațiilor din telefoanele mobile și alte dispozitive. Pînă la achiziționarea acestui echipament era nevoie de cel puțin 24 de ore pentru această procedură.


„Acesta este utilizat în cazul în care sînt aduse la examinare dispozitivele mobile, care sînt defectate, pentru a extrage și vizualiza informația ulterior și a prezenta raportul respectiv”.

Echipamentul de ultimă generație au fost achiziționate cu suportul Guvernului SUA.

„Noi sîntem mîndri de acest parteneriat, pe care îl avem cu Inspectoratul General al Poliției și Ministerul Afacerilor Interne. Suntem mîndri pentru eforturile, care au putut să le depună, împreună cu Guvernul SUA, pentru realizarea acelor măsuri moderne care, în cele din urmă, sînt menite să fie spre binele, dar și în serviciul poporului din Republica Moldova”.

Centrul Tehnico-Criminalist și Expertize Juridice efectuează expertize judiciare la solicitarea diferitor instituții, printre care Ministerul Afacerilor Interne și structurile din subordinea acestuia.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав