COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Noi reguli privind comercializarea țigărilor intră în vigoare de mîine

Noi reguli privind comercializarea țigărilor intră în vigoare de mîine

Începînd de mîine, 15 august, în R. Moldova intră în vigoare noi prevederi în ceea ce privește comercializare produselor din tutun, informează Noi.md.

Astfel, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor și accesoriilor de utilizare în spațiile comerciale accesibile publicului. Lista produselor din tutun comercializate, cu indicarea prețurilor, se va prezintă de căre vînzător la solicitare cumpărătorilor adulți, se mai precizează în lege.

De asemenea, va fi interzisă afișarea inscripției care sugerează publiculu larg despre comercializarea produselor din tutun.


"Asta înseamană că de mîine nu treubie să fie niciunl fel de inscripție care să ghideze cumpărătorul unde să găsescă produse din tutun", a menționat viderectorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru, astăzi în cadrul unui briefing.

Potrivit autorităților, interdicțiile enumerate mai sus sînt aplicate în 29 de țări europene, iar de mîine, Moldova va fi a 30-a țară care pune în practică astfel de restricții la comercializarea tutunului.Prima țară care a introdus această interdicție a fost Islanda. Măsura a fost luată în anul 2001, iar în prezent acestă țară are cea mai scăzută prevalență a consumului de tutun din lume - sub 9%.

Conform noilor prevederi, produsele din tutun vor trebui să fie stocate în mobilier cu rafturi sub tejghea sau în spatele vînzătorilor, astfel încît conținutul lor să nu fie vizibil publicului. Sertarele în care vor fi stocate produsele trebuie să fie opace, cu clapete orizontale, a explicat vicedirecotrul ANSP.

Lista ce va pusă la dispoziția cumpărătorilor va conține denumirea produselor din tutun cu indicarea prețului acestora, fără însă a fi evidențiat vreun produs anume prin culoare sau alte instrumente tehnice. Lista se va prezenta cumpătărătorilor doar după ce va fi verficată vîrsta acestora. Lista nu va conține imagini ale produselor din tutun. Totodată, agenții economici sînt îndemnați să aplice avertismentele de sănătate.

„În locurile unde sînt stocate produsele din tutun, secții specializate, nu trebuie să fie vreo inscripție, dar nu vedem nicio problemă dacă agentul ecnomic va posta avertismente de sănătate. La locul de vînzare trebuie să fie afișată inscripția respectivă - că se interzice minorilor”, a explicat Ion Șalaru.

Amenzile pentru nerespectarea noilor prevederi constituie între 72 și 90 unități convenționale în cazul persoanelor fizice; 240-270 u.c. în cazul persoanelor cu funcții de răspundere; 270 – 300 u.c. în cazul persoanelor juridice.

Menționăm că noile prevederi privind comercizarea produselor din tutun urmau să intre în vigoare la 20 mai, dar în legătură cu epidemia de coronavirus, punerea lor în practică fost amînată cu trei luni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load