Criza energetică stiri: 1778
Cutremure stiri: 390
Eurovision stiri: 428

Mandatul de arest pe numele Carinei Țurcan, prelungit

14 aug. 2019,, 13:32   Societate
3355 0

Carina Ţurcan, acuzată în Rusia de spionaj în favoarea Romîniei, afirmă, într-un interviu, că nu a avut acces la secrete ale statului rus, exprimînd speranţa că va avea parte de un proces deschis, relatează portalul Meduza.io, citat de site-ul Deschide.md.

"Nu văd motive pentru care procesul meu să fie unul închis, iar articolul din Codul Penal care mi se incriminează nu poate fi motiv pentru un proces închis. Eu nu am avut acces la secrete de stat. Sper că în cadrul unui proces deschis nevinovăţia mea va fi vizibilă", a declarat Carina Ţurcan.

"Anchetatorii refuză să-mi prezinte ce, cui şi cînd am transmis, de aceea, eu consider că ceea ce ancheta numeşte dovezi sînt falsuri fabricate. Eu altă explicaţie nu găsesc", a adăugat Karina Ţurcan.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a cerut pe 8 august unei instanţe din Moscova prelungirea arestului preventiv pentru Carina Ţurcan, o femeie originară din Republica Moldova care are şi cetăţenie romînă. Ea este acuzată de spionaj în favoarea Bucureştiului.

Carina Valerievna Ţurcan, angajată a companiei Inter RAO, este acuzată de încălcarea Articolului 276 din Codul Penal rus, care se referă la spionaj şi trădare naţională. În conformitate cu legislaţia din Rusia, acuzaţia de spionaj se aplică numai străinilor, iar Carina Ţurcan riscă pînă la 20 de ani de închisoare.


Ministerul romîn al Afacerilor Externe a confirmat că Ţurcan deţine şi cetăţenia romînă.

Potrivit site-ului companiei, Ţurcan este membră a Consiliului de administraţie al companiei Inter RAO din 2012, conducînd pentru o perioadă divizia geografică Moldova-Ucraina-Romînia.

Presa rusă scrie că Ţurcan a fost reţinută şi arestată de agenţii FSB pe 15 iunie. Agenţii au percheziţionat biroul şi locuinţa Carinei Ţurcan, iar "angajaţii companiei (Inter RAO) vor fi interogaţi în procesul penal ca martori". Arestarea ei a fost făcută publică abia pe data de 19 iunie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?