COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Lacul de acumulare Dubăsari vara (FOTO)

Lacul de acumulare Dubăsari vara (FOTO)

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajului hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955.

Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Volumul lacului de acumulare în primii ani constituia 0,485 de km³, dar în ultimele decenii, din cauza înnămolirii a scăzut aproape cu jumătate şi în conformitate cu cele mai recente date este de 0,266 km³. Pe malul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi o faună unică.

Am descris şi v-am prezentat deja aceste locuri iarna, însă tot atunci, copleşiţi de frumuseţea acestor locuri, am hotărît, că vom repeta această călătorie vara şi vom acorda prioritate peisajelor din preajma malului, dar şi că vom cerceta unele locuri din imediata sa apropiere, care erau inaccesibile pe timp de iarnă. Astfel a luat naştere acest reportaj şi încă unul, care va fi publicat – Două defileuri de pe malul lacului de acumulare Dubăsari.


Din punctul nostru de vedere aceste locuri sînt deosebit de frumoase în orice anotimp şi totuşi peisajele de vară sînt cu totul deosebite.

Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load