Criza energetică stiri: 1641
Cutremure stiri: 272

Într-o livadă din raionul Ialoveni cresc mere care cîntăresc pînă la jumătate de kilogram fructul

8 sep. 00:00   Societate
2376 0

Se bucură de mere care cîntăresc pînă la jumătate de kilogram fructul, chiar din al doilea an de cînd şi-au plantat livada.

Vorbim despre familia Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, care a decis să investească în agricultura performantă. Producătorii au implementat o tehnologie, care a devenit o importantă condiţie pentru exportul de fructe şi legume proaspete în ţările Uniunii Europene, relatează Noi.md cu referire la trm.md.

Soţii Gheorghe şi Carolina Dosca din satul Malcoci, raionul Ialoveni, deţin 10 hectare de livadă de mere. În acest an antreprenorii au beneficiat de asistenţă tehnică în cadrul proiectului Agricultură Performantă privind implementarea şi obţinerea certificatului GLOBAL G.A.P ŞI GLOBAL GRASP.

„Avem soiurile: Golden Delicios, Red Delicios şi Gala Delicios. Preconizăm aproximativ 150 de tone din 10 hectare de mere. Avem o înţelegere preventivă cu reţea de magazine din ţară”, spune Gheorghe Dosca.

„GLOBAL GAP ne-a ajutat să fim mai corecţi, mai ordonaţi în ceea ce priveşte agricultura. Sfatul nostru e dacă să începem ceva, să începem cu un exemplu, cu o standardizare, să ne aliniem la aceste standardizări pentru că astfel reuşim”, a menţionat Carolina Dosca.

Certificarea privind implementarea standardelor internaţionale va permite companiei să-şi exporte produsele pe piaţa europeană şi din Orientul Mijlociu.

„Livada este proiectată în aşa mod, că totul este făcut din start cu aceste criterii. Fiindcă nu întîi facem apoi refacem unele activităţi. Şi atunci cînd toată infrastructura este bine implementată, întreţinută şi standardele, acele cerinţe sînt mai uşor implementate”, a declarat specialistul APM, Andrei Cumpanici.

Dacă pînă în anul 2022, 95% din exportul de mere moldoveneşti revenea pieţei ruse, din cauza războiului din Ucraina, care a afectat lanţul logistic, producătorii din ţara noastră s-au văzut nevoiţi să se orienteze către alte pieţe.

„Producătorii de soiuri solicitate pe pieţele internaţionale au putut uşor să se orienteze spre alte pieţe precum cea din Golful Piersic. Vorbim de pieţele din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Oman. Din păcate două mari pieţe de desfacere rămîn încă nevalorificate de producătorii noştri. Mă refer la pieţele din India şi Egipt”, spune specialist în marketing în cadrul proiectului Tatiana Burcă.

În acest an, la nivel de ţară, este estimată o recoltă de peste 480 mii tone de mere, cu aproape 200 mii de tone mai mică faţă de anul trecut, diminuare provocată, în mare parte, de seceta severă.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав