Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Vești bune pentru pomicultorii moldoveni

12 mar. 17:30   Economie
3700 0

Vești bune pentru pomicultorii moldoveni și ucraineni - Iranul a restricționat drastic exporturile de mere, iar în viitorul apropiat pentru Ucraina și Moldova ar putea fi deschise oportunități suplimentare de export al merelor în Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

Potrivit analiștilor de la EastFruit, decizia Iranului de a impune taxe la exportul de mere începînd cu 20 martie 2024 pentru o perioadă de trei luni va agrava și mai mult situația de pe piața mondială a merelor proaspete și va fi în avantajul exportatorilor din emisfera sudică.

Potrivit lui Ahmad Hani Nozari, ministru adjunct al Dezvoltării Comerciale din cadrul Ministerului Dezvoltării Agricole, taxa va fi de 35% din valoarea de export a produsului și va fi în vigoare timp de trei luni, adică pînă la sfîrșitul sezonului de vînzare a merelor din 2023. Motivul impunerii taxei este prețul ridicat al merelor în țară și teama unui deficit de fructe pe piața locală.
Experții EastFruit menționează că, în sezonul actual, Iranul, profitînd de nivelul ridicat al prețurilor mondiale la mere, a reușit să crească exporturile de mere proaspete cu 30% față de sezonul 2022/23. Concret, în perioada august 2023 - ianuarie 2024, inclusiv, Iranul a exportat peste 437.000 de tone de mere.

Introducerea taxei ar putea duce la o scădere drastică a volumelor exportului de mere, deoarece merele din Iran sînt deja poziționate ca fiind ieftine, astfel încît producătorii și angrosiștii primesc deja un preț scăzut pentru un kg de mere din depozite. Acum, pentru a exporta mere, din acest preț va trebui de dedus încă aproximativ 12-15 cenți americani, ceea ce va face ca exporturile să nu fie profitabile, cu excepția merelor din segmentul de preț cel mai scump. Bineînțeles, aceasta cu condiția că prețurile de pe piața mondială nu vor crește.

Avînd în vedere că Iranul este unul dintre cei mai mari patru exportatori de mere din lume, alături de Italia, China și Polonia, retragerea sa de pe piață va avea un impact semnificativ asupra prețurilor acestor fructe. Aceasta este o veste bună în special pentru Moldova și Ucraina, unde în depozite încă există mere de calitate pentru export din recolta 2023.


Ca și cu un an mai devreme, principalele piețe pentru merele iraniene au fost Irak, India, Pakistan și Emiratele Arabe Unite. Este interesant de remarcat faptul că volume semnificative de mere iraniene au fost exportate și în Turkmenistan și Uzbekistan. Mai mult, exporturile de mere iraniene în Uzbekistan au crescut de aproape 37 de ori față de sezonul precedent.

Resprectiv, în viitorul apropiat ar putea apărea oportunități suplimentare pentru Ucraina și Moldova de a exporta mere în Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

3
2
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?