Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce împiedică creșterea exporturilor de mere moldovenești pe piețele alternative

15 mar. 13:00   Economie
2383 0

Potrivit estimărilor experților, în ianuarie-februarie 2024, Moldova a exportat în țările din Golful Persic și Asia de Sud-Est circa 2,6 mii de tone de mere, cu circa 12% mai mult decît în aceeași perioadă a anului trecut (circa 2,3 mii de tone).

Anterior, EastFruit a relatat că, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, ponderea acestor regiuni în totalul exportului de mere moldovenești în perioada menționată a acestui an a crescut pînă la 13,9% (în ianuarie-februarie 2023 - 8,1%, 2021 - 1,4%).

Potrivit calculelor experților, în anul calendaristic 2022, exportul merelor moldovenești pe cale maritimă în țările din Golful Persic și Asia a fost de peste 4 mii de tone, iar în 2023 - de peste 6 mii de tone. În acest an, reprezentanții Asociației "Moldova Fruct" speră că livrările maritime de mere moldovenești vor crește pînă la 8-10 mii de tone.

Specialiștii organizațiilor pomicultorilor moldoveni și ai proiectului "Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova" al CRRU/SAID indică "dezamăgirea față de piața rusă" drept unul dintre principalii factori de creștere a exporturilor de mere pe piețele alternative, care includ, printre altele, piețele țărilor din Golful Persic, Asia Centrală și de Sud-Est.

Amintim că în luna august a anului trecut, autoritățile ruse au impus un embargo asupra importurilor de fructe din Moldova. Cu toate acestea, livrările de mere moldovenești pe piața rusă continuă prin intermediari, dar acestea poartă numeroase riscuri și sînt în scădere din punct de vedere fizic/financiar.


Un alt factor este faptul că cercului restrîns de exportatori moldoveni - "pionieri" pe piețele din Orientul Mijlociu și Asia au început să se alăture furnizorii din "al doilea val". Astfel, potrivit estimărilor colaboratorilor Moldova Fruct, acum doi ani doar cinci-șase întreprinderi exportau mere pe cale maritimă către aceste destinații, în timp ce anul acesta numărul lor se apropie de douăzeci.
În același timp, unii experți subliniază și factorii care limitează creșterea exporturilor de mere moldovenești pe piețele alternative. Primul factor este numărul foarte mic de producători-exportatori locali capabili să sorteze merele și după mărime, și după greutate, dar și să le împacheteze în lăzi telescopice de tip bushel.

În al doilea rînd, fiecare întreprindere moldovenească mare încearcă să exporte mere în țările din Golful Persic și Asia în mod independent (reducînd lanțul de intermediari pentru a obține un preț mai mare). În timp ce, de exemplu, exportul prunelor și strugurilor moldovenești în țările UE este realizat în principal de către companii-consolidatoare, fapt prin care unii operatori de pe piață explică creșterea bruscă a livrărilor de aceste fructe în sezonul trecut.

2
2
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?