Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Interpreta Lidia Bejenaru ar fi împlinit astăzi 70 de ani

3 mai. 14:29   Societate
2075 0

Interpreta Lidia Bejenaru, fostă solistă a Orchestrei Naționale de muzică populară ”Lăutarii”, Artistă a Poporului, ar fi împlinit astăzi 70 de ani.

Directorul general al Palatului Național „Nicole Sulac”, Andrei Locoman, conducătorul ÎS OCI ”Moldova-Concert”, a menționat că Lidia Bejenaru-Botgros și-a consacrat viața scenei și artei timp de 45 de ani. ”Solistă în prima formulă a orchestrei ”Lăutarii”, Lidia Bejenaru a urcat cu răbdare, dar, în primul rînd, cu dragoste și pasiune spre culmile înalte ale artei populare. Și-a adunat un vast și variat repertoriu de cîntece populare, prin care și-a exprimat întreaga gamă de sentimente, viața ei – cu bucurii și tristeți, în care s-au regăsit admiratorii ei”, a subliniat Andrei Locoman.

S-a născut în 1953 în satul Țiplești, raionul Sîngerei. În anii 1968-1971 a studiat la Şcoala de Cultură „E. Sîrbu” (în prezent Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”) din Soroca. În perioada 1971-1972 a fost metodistă a Casei de Cultură din oraşul Edineț și conducătoarea unui ansamblu de dansatori. În anii 1973-1974 a fost solistă a Orchestrei de muzică populară „Mugurel”, apoi, pe parcursul anilor 1974-1977, 1979-2021 - solistă a Orchestrei de muzică populară „Lăutarii”. În 1971 s-a căsătorit cu viitorul dirijor al Orchestrei „Lăutarii” Nicolae Botgros. Au un singur copil, violonistul Cornel Botgros, notează moldpres.

Lidia Bejenaru a scris muzica și textele pentru majoritatea cîntecelor din repertoriu. Primul album muzical al interpretei, intitulat ”M-a cuprins un dor de mamă”, a apărut după 20 de ani de activitate scenică. A înregistrat la radioul şi televiziunea naţională mai multe cîntece populare: ”Cînd de mama-mi este dor”, ”M-a cuprins un dor de mamă”, ”Polca din bătrîni”, ”Hai la hora strămoșească” ș.a. A efectuat mai multe turnee naționale și internaționale alături de orchestra „Lăutarii”.

În 1993 Lidia Bejenaru a fost distinsă cu medalia „Meritul Civic”, iar în 2010 a primit titlul onorific „Artist al Poporului”. Post-mortem, a devenit Cetățean de Onoare al orașului Sîngerei.


Lidia Bejenaru s-a stins din viață la 26 iulie 2021, fiind înmormîntată la Cimitirul Central de pe str. Armenească din capitală.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?