X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4026

Nicolae Popa la o frumoasa aniversare

13 feb. 21:45   Societate
1247 0

Poetul și prozatorul Nicolae Popa, publicist și eseist, laureat al Premiului Tineretului și deținător al mai multor premii literare, a împlinit astăzi 65 de ani, informează moldpres.

Solicitat de agenție, scriitorul Arcadie Suceveanu a menționat că, poet și prozator cu o puternică marcă personală, Nicolae Popa rămîne o apariție insolită în literatura noastră, un personaj literar ce aduce culoare și inedit în lumea literelor. ”Noua sa carte de poeme ”Înzecit” este fructul unor experiențe deosebite. Poetul a scris majoritatea poeziilor la Buda, Călărași și la Mănăstirea Oricova. Această atmosferă și-a lăsat amprenta pe carte, ea avînd o pregnantă dimensiune existențială și metafizică. Proiecția realului în metafizic - aceasta ar fi una dintre caracteristicile poeziei de ultimă oră a lui Nicolae Popa”, a subliniat Arcadie Suceveanu.

S-a născut în 1959 în satul Buda, raionul Călărași. În 1978 a absolvit Școala poligrafică din Chișinău și în 1983 - Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Jurnalism. În 1987-1989 își continuă studiile la Institutul de Literatură ”M. Gorki” din Moscova. În 2000 este bursier al Fundației ”Soros-Moldova”.

A activat în calitate de redactor la revista literar-artistică pentru tineret ”Orizontul”, la săptămînalele ”Literatura și Arta”, ”Glasul”, la suplimentul literar și de cultură al ziarului ”Sfatul Țării”. A fost redactor-șef la revista ”Basarabia” (1997), la ziarul ”Opinia” (din 2004).

Debutează editorial cu volumul de versuri ”Timpul probabil” (1983), urmat de cărțile de poezie ”Ghid pentru cometa Halley”, ”Lunaticul nopții scitice”, ”Elegii de la casa scriitorilor”, ”O mie de ani cu fața la soare” (volum antologic) ș.a. Este autorul romanelor ”Cubul de zahăr”, ”Avionul mirosea a pește”, al cărților de proză ”Păsări mergînd pe jos”, ”Careul cu raci”, ”Ghiozdanul zburător”, ”Înzecit” etc.


Nicolae Popa a fost distins cu Premiul Tineretului (1988), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1996, 2001, 2003 și 2008), Premiul „Vasile Vasilache” la Salonul Internațional de Carte de la Chișinău (2008), cu Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru cea mai bună carte de poezie (2008), Premiul ”Constantin Stere” în domeniul literaturii al Ministerului Culturii pentru anul 2023 ș.a.

Mai multe informații despre personalități marcante din Republica Moldova puteți afla, accesînd site-ul moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?