X 
Transnistria stiri: 1375
Eurovision stiri: 499

Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi 87 de ani

1 mar. 10:31   Showbiz
2727 0

Compozitorul Eugen Doga împlinește astăzi, 1 martie, 87 de ani, transmite Noi.md.

Eugen Doga s-a născut în satul Mocra, Rîbnița, la 1 martie 1937. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga”, apoi la Conservatorul de stat din Chișinău și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu”.

A compus simfonie, piese instrumentale de cameră, romanțe, ciclul pentru orchestra de estradă „Ritmuri citadine”, ciclul coral „Marș gigant”, cvartete de coarde, cîntece de estradă. Celebra compoziție din filmul „Tandra și gingașa mea fiară” este supranumită „cel mai frumos vals de iubire al secolului al XX-lea”. O trăsătură distinctivă a muzicii sale simfonice este orchestrația luminoasă și originală, precum și abundența muzicală de fundal.

În ianuarie 2014, și-a deschis ușile Salonul „Eugen Doga”. Astfel a fost realizat un vis mai vechi al maestrului de a deschide o sală festivă în care să se întîlnească muzicieni, politicieni, artiști, oameni de afaceri.

Eugen Doga este Artist al Poporului din Republica Moldova și Artist al Poporului din URSS. Este laureat al Premiului Național și al Premiului de Stat al URSS, cavaler al Ordinului Republicii și al altor distincții și titluri onorifice din tara și de peste hotare, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Consiliul municipal Chișinău a votat o decizie pentru declararea anului 2022 – Anul cultural Eugen Doga, în scopul promovării și valorificării operei și personalității compozitorului.

16
2
4
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?