COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Important pentru moldovenii care doresc să obțină cetățenia rusă

Important pentru moldovenii care doresc să obțină cetățenia rusă

Procedura de admitere a străinilor la cetățenia rusă va fi simplificată. Astfel, va deveni posibilă obținerea cetățeniei ruse fără a renunța la o altă cetățenie deţinută de solicitant.

Guvernul rus pregătește modificări relevante ale legii „Cu privire la cetățenia Federației Ruse”. Proiectul de lege poate fi depus la Duma de Stat în această lună, relatează NOI.md cu referinţă la kp.md.

Solicitat de Kommersant, serviciul de presă al guvernului de la Moscova a confirmat informațiile despre viitoarele modificări. Ideea prevede anularea paragrafului „d”, aliniat (1) al articolului 13 din Legea „Cu privire la cetățenia Federației Ruse”. Potrivit acestuia, una dintre condițiile pentru cetățenii străini pentru a dobîndi cetățenia rusă este renunțarea la cealaltă cetățenie deţinută.


Guvernul a menționat că lucrul asupra proiectul de lege este pe sfîrşite şi, după o coordonare cu administrația prezidențială, acesta va fi trimis Dumei de Stat.

Șeful comitetului Dumei de Stat a FR pentru afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatrioții Leonid Kalashnikov, membru al grupului de lucru prezidențial, a declarat că, în aprilie anul trecut, a solicitat președintelui Putin să modifice legea privind cetățenia, pentru ca cetățenii străini să nu fie obligaţi să renunţe la cetăţenia deţinută pentru dobîndirea celei ruseşti.

Potrivit acestuia, articolul 13 din Legea „Cu privire la cetățenie” ar putea suferi şi alte modificări: anularea obligaţiei pentru cetăţeanul străin, care pretinde cetățenia Federației Ruse, să aibă o ședere neîntreruptă în Rusia timp de cinci ani și clauza privind necesitatea de a confirma sursa legală de trai.
Deputatul Dumei de Stat a FR, Konstantin Zatulin,a amintit despre locuitorii Transnistriei nerecunoscute, care nu pot obține un pașaport rus, întrucît au primit anterior cetățenia moldovenească acordată Transnistriei în conformitate cu o schemă simplificată.

Valentina Kazakova, șefa departamentului principal al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse pentru Probleme ale Migrației, într-un interviu pentru Izvestia publicat pe 28 ianuarie, a anunțat modificări suplimentare ale legii migrației și Legii cetățeniei în direcția simplificării. Potrivit acesteia, este planificată simplificarea procedurii de dobîndire a cetățeniei Federației Ruse pentru cetăţenii Moldovei, Kazahstanului, Ucrainei și Belarusului. „Aceștia sunt vecinii noștri, iar numărul rezidenților acestor state care doresc să dobîndească cetățenia rusă este în continuă creștere”, a declarat Kazakova.

Între timp, cerințele faţă de funcționarii publici, parlamentarii și judecătorii ruși vor fi înăsprite, în viitorul apropiat: în ianuarie, Vladimir Putin a propus modificarea Constituției, potrivit căreia deținătorii de cetățenie străină sau permis de ședere nu vor putea ocupa aceste funcții.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load