Cazul Șor stiri: 594

Este foarte important ca aceste alegeri să fie cîștigate de forțe proeuropene, opinii

26 sep. 09:00   Societate
2383 1

Este foarte important ca alegerile locale generale din noiembrie să fie libere și corecte, iar pe teritoriul țării să nu se repete scenariul din Găgăuzia.

O spune directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, potrivit căruia instituțiile statului trebuie să se asigure că în actuala campanie electorală nu sînt implicați bani proveniți din surse dubioase. În același context, expertul WatchDog, Andrei Curăraru, spune că în campanie electorală pentru scrutinul din noiembrie sînt implicate trei tipuri de formațiuni proruse, a căror miză este deturnarea parcursului european al Republicii Moldova, notează IPN.

Directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, spune că alegerile locale generale din noiembrie sînt extrem de importante în contextul eurointegrării Republicii Moldova, iar în timpul scrutinului acest deziderat trebuie reconfirmat. Potrivit expertului, este important ca alegerile să nu fie fraudate prin finanțarea ilegală a partidelor.

„Dacă aceste practici vor fi aplicate în alte orașe și sate, nu putem vorbi de alegeri libere și corecte. Am văzut recentul caz documentat cînd Ilan Șor și-a cumpărat un partid proeuropean. Să presupunem că acest partid ar fi avut un scor bun la alegeri, vreo 5% din primari sau consilieri locali. Ar mai fi fost alegeri corecte? Sigur că nu. Miza este foarte mare, e foarte important ca aceste alegeri să fie cîștigate de forțele proeuropene, ca să fie reconfirmat parcursul european. Dacă vom avea victoria forțelor care ne trag în cealaltă direcție, situația va fi foarte dificilă. Mai ales că e vorba de bani mari care vin prin diferite canale, din diferite țări. Va fi practic, un bombardament al Republicii Moldova cu bani murdari ca aceste alegeri să fie cîștigate de forțe proestice, proruse. Vedem cum s-a procedat în Găgăuzia, acolo pur și simplu s-au dus cu bani la oameni și voturile au fost cumpărate. Doamna care a cîștigat alegerile nu a apărat la nicio dezbatere, nu a avut nicio prestație publică. Este extrem de important ca acest lucru să nu se întîmple în toată țara”, a spus directorul Institutului pentru Inițiative Strategice, Vlad Kulminski, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.

Potrivit expertului WatchDog, Andrei Curăraru în cursa electorală s-au lansat trei tipuri de partide asupra cărora planează bănuieli rezonabile că ar fi proruse sau finanțate din surse dubioase.

„Sînt trei tipuri de partide. Cele declarate deschis ca fiind parte a acestei coaliții Șor, care nu are personalitate juridică: Partidul Renaștere, Partidul Șansa. Mai avem partide care deși se declară de dreapta, ar putea fi doar partide spoiler, miza cărora este să cîștige cineva din primul tur”, a explicat expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Alegerile locale generale va avea loc la 5 noiembrie. În timpul scrutinului urmează să fie aleși 898 primari și peste 11058 consilieri locali.

7
1
0
1
42

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?