X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Alegeri locale: CEC anunță pînă cînt poate fi modificată lista de candidați sau retragerea din cursa electorală

7 mai. 15:15   Politică
2325 0

Comisia Electorală Centrală informează că modificări în listele de candidați pot fi făcute cel tîrziu pe 9 mai 2024.

Concurenții electorali pot solicita schimbarea locului de ordine sau excluderea (retragerea) candidatului din lista înregistrată sau să retragă întreaga listă de candidați/candidatul înregistrat la funcția de primar, la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai 2024.

Decizia privind modificarea listei de candidați se adoptă de către partidul politic. În acest sens, partidul politic prezintă consiliului electoral, care l-a înregistrat în calitate de concurent electoral, hotărîrea/decizia privind modificarea listei de candidați confirmată prin procesul-verbal sau, după caz, prin extras din procesul verbal al ședinței organului central sau teritorial al partidului politic.

Consiliul electoral de circumscripție, în cel mult 3 zile de la data depunerii cererii, adoptă hotărîrea privind modificarea listei de candidați a concurentului electoral solicitant.

Atragem atenția că, urmare a oricărei modificări în lista de candidați, se va ține cont de respectarea cotei de gen de 40% pentru ambele sexe, iar poziționarea în liste a candidaților se va face conform formulei: minim 4 candidați la fiecare 10 locuri.

Totodată, în același termen, concurentul electoral poate să-și retragă candidatura sau candidatul înaintat printr-o cerere scrisă, adresată consiliului electoral care l-a înregistrat. În cazul candidaților desemnați de partidele politice, cererile de retragere din cursă se înaintează consiliului electoral în același termen.

Candidatul independent are dreptul să își retragă candidatura, la fel, în același termen. În acest caz, cererea privind retragerea candidatului independent se prezintă personal de către acesta la consiliul electoral respectiv.

După expirarea termenului, înregistrarea concurentului poate fi anulată prin hotărîrea consiliului electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanței de judecată, în caz de deces al acestuia sau de survenire a altor circumstanțe prevăzute de lege.

Amintim că, pe data de 19 mai 2024 vor avea loc alegeri locale noi pentru o nouă componență a consiliilor locale în localitățile Cairaclia și Salcia, raionul Taraclia, Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, dar și pentru alegerea primarului în comuna Tîrnova, raionul Dondușeni, orașul Bucovăț, raionul Strășeni, satul Sagaidac, raionul Cimișlia și comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova.

Totodată, în aceeași zi, vor avea loc alegeri parțiale pentru funcția de primar în localitățile Chioselia Rusă și Cotovscoe din UTA Găgăuzia, precum și alegeri parțiale pentru o nouă componență a consiliului local al comunei Cealîc, raionul Taraclia.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав