X 
Incendii stiri: 688
Cazul Șor stiri: 585
Preşedintele stiri: 3740

Dosarul „Frauda Bancară”: Сum decurge urmărirea penală în cazul unui fost vice-guvernator BNM

10 feb. 11:12   Societate
2225 1

Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală în privința unui fost vice-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), transmite realitatea.

Acesta este învinuit de complicitate la săvîrșirea infracțiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, precum şi de spălarea banilor, săvîrșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Conform probatoriului, procurorii au constatat că, organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, inclusiv grupul criminal organizat condus de Ilan Șor. Ultimul la rîndul său, controla de facto, prin intermediul unor persoane interpuse, băncile BC Unibank SA, BC Banca Socială SA, Banca de Economii SA.

„Prin urmare, pe parcursul anului 2014, vice-guvernatorul BNM, în calitate de persoană afiliată organizației criminale, a înlăturat obstacolele și a acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC Unibank SA, BC Banca Socială SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci. Așadar, aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a cca 2.544.782.105,6 MDL și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și a altor state”, anunță PA.

Amintim că, la 22 septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată episodul din dosarul penal „Frauda Bancară” în cadrul căruia erau vizaţi un ex-guvernator şi un alt ex-viceguvernator ai BNM.


La 25 ianuarie 2023, Procuratura Anticorupție a terminat urmărirea penală pe un alt episod din dosarul penal ,,Frauda Bancară” în privința lui Vladimir Andronachi precum și a unui complice.

Procuratura Anticorupție anunță că continuă urmărirea penală în cauza „Frauda Bancară” iar la emiterea unor decizii procesuale, vom reveni cu detalii suplimentare.

1
0
0
1
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?