X 
Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4065

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară a fost diminuată

8 mai. 07:25   Economie
2373 0

  Banca Națională a Moldovei (BNM) a decis să micșoreze rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară cu 0,15 punte procentuale, pînă la nivelul de 3,60%.

  În același timp, Comitetul executiv al BNM a votat pentru micșorarea rezervelor obligatorii cu 2 puncte procentuale atît pentru cele în lei, cît și pentru cele în valută, transmite IPN.

  Potrivit BNM, aceste măsuri vizează stabilizarea inflației în intervalul de 5, (±1,5) la sută, considerat nivelul optim pentru creșterea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova pe termen mediu.

  Astfel, Banca Centrală susține că intenționează să stimuleze în continuare cererea agregată, să încurajeze consumul, investițiile și echilibrarea economiei naționale. Efectele se vor transmite în perioada următoare prin scăderea ratelor de dobîndă din piețele monetare, de depozit și de credit.

  De asemenea, a fost aprobat cel de-al doilea raport asupra inflației, care face o analiză a situației economice interne și externe și oferă prognoza pe termen mediu a inflației. Raportul va fi comunicat săptămîna viitoare, pe 14 mai.

  Potrivit BNM, contextul actual arată că inflația anuală a coborît pînă la nivelul de 3,9 la sută în martie 2024, sau cu 0,3 puncte procentuale față de decembrie 2023, fiind nesemnificativ mai joasă decît s-a așteptat. Abaterea a fost cauzată, în principal, de prețurile reglementate, întîrzierea ajustării tarifelor la servicii medicale și a scăderii tarifului la gazul natural în februarie curent.

  Tendințele anticipate în rundele anterioare rămîn valabile în mare parte. Prognoza inflației a fost ridicată ușor pentru întreaga perioadă comparabilă, cu mici excepții. Riscurile și incertitudinile prognozei rămîn înalte, în special, din mediul extern.

  Instituția precizează că va continua să monitorizeze situația și, la necesitate, va ajusta instrumentele de politică monetară pentru a asigura stabilitatea prețurilor.

  6
  0
  1
  1
  0

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?