COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație: "Pompierii nu au avut șanse să lichideze rapid incendiul de la Filarmonica Națională"

Pompieri nu au avut șansa să lichideze rapid incendiul de proporții izbucnit pe 24 septembrie în incinta Filarmonicii Naționale din centrul Chișinăului, deoarece "caracteristicile" construcției a dat posibilitate focului extindere fulgerătoare și zero oportunități pentru a fi lichidat și astfel de construcții sînt sortite în cazul în care se încearcă stingerea unui incendiu cu forțele proprii și pompierii sînt chemați doar în ultimul moment, cînd totul se află deja într-o situație foarte complicată.

Despre aceasta a scris pe rețelele de socializare cel mai cunoscut pompier din țara noastră, Dmitrii Polșcin, șeful echipei serviciului de gardă, Detașamentul Salvatori și Pompieri al sectorului Centru, care nu a participat la stingerea incendiului de la Filarmonică, deoarece se afla în concediu, dar acolo lucra echipa sa și el a aflat de la ei toate detaliile incidentului, inclusiv și faptul că, din cauza mașinilor parcate în apropiere, pompierii nu au putut aduce operativ autospecialele și au fost nevoiți să folosească tehnica specială pentru a elibera calea.

Dumitru Polșcin și-a exprimat regretul cu privire la faptul că în adresa pompierilor, care au participat la stingerea acestui incendiu, internauții au venit cu zeci de insulte și numai cum nu i-au numit, dîndu-le, în același timp, sute de sfaturi și "noi" tehnici de stingere a incendiilor, zeci de sfaturi cu privire la mijloacele de stingere a incendiilor, numărul de tehnică și multe, multe altele, iar în apărarea lor puțini s-au declarat.

Pompierul a scris că, la fel ca toți cetățenii care nu sînt indiferenți, a privit reportajele în direct și a citit tot ce am putut găsi despre stingerea incendiului din clădirea Filarmonicii Naționale, bineînțeles a văzut moment prăbușirii acoperișului și și-a făcut griji pentru colegii săi, cu care este dispus să intre și în gura vulcanului și este sigur că ei sînt mereu acolo, unde este cel mai rău...

De la tovarășii săi de luptă epuizați de foc el a flat seara detaliile stingerii incendiului. Colegii au recunoscut că nu au avut nici o șansă... Pompierii ar fi putut să nu iasă, anumite persoane, umilind prin injurături pompierii, strigau la ei și le cereau să dea la o aprte tehnica, ca ei să-și poată lua mașinile prețioase parcate obraznic. Pompierii nu au putut aduce tehnica și au fost nevoiți să folosească echipament special pentru a elibera drumul..."Particularitățile" construcției clădirii Filarmonicii Naționale au dat posibilitate focului extindere fulgerătoare și zero posibilități de lichidare a acestuia...


"”Experți” noștri au evaluat munca pompierilor care au lucrat afară la răcirea clădirii și la protecția clădirilor din jur, în timp ce în interior, sub construcția care se prăbușea, lucra unitatea serviciului de protecție a gazelor pe care nimeni nu o putea vedea, căci munca lor este în iad, în adevăratul sens al cuvîntului!",- a spus Dmitri Polșcin.

El a reamintit că experții urlau că la incendiu au venit puține autospeciale, în timp ce multe nici nu trebuie, deoarece sarcina mașinilor era doar de a crea presiune apei din hidranți în care apa este infinită, atîta timp cît există apă în țevile de apă....

"E foarte mult de scris despre: ce, de ce și cum fac pompierii....

Sînt prea mic și prost cum se spune.... dar, în opinia mea umilă, avînd în spate 16 ani de muncă în incendii și 14 diplome de absolvire a cursurilor de calificare din SUA, Europa și în MSU Rusia - astfel de structuri sÎnt sortite în cazul în care se încearcă stingerea focului forțe proprii și pompierii sînt chemați cînd deja e prea tîrziu...

Și parcă cineva a scris pur și simplu un comentariu incompetent furios, parcă pur și simplu și-a exprimat opinia (fără să știe absolut specificul și tactica stingerii incendiilor), care e problema????

Iată care-i problema:

Din cauza unora ca voi — undeva în închisoare în Rusia putrezește șeful gărzii de ofițer Ghenin, iar de copiii său la școală își bat Joc copiii experților, numindu-l pe tatălui lor criminal, pentru că nu a scos, împreună cu alți 2 colegi, din "Зимняя вишня" 60 de persoane, atunci cînd fumul era pînă în podea, și oamenii mor în fiecare secundă, atunci cînd pe pipăite, tîrîș cauți calea spre ei.

Din cauza unor ca voi - băieții, carea au stins incendiu în sala Filarmonicii, care au lucret în temperaturi infernale sub construcțiile care se prăbușeau, în echipament ud din cauza apei și transpirației, cu cască îngreunată pe cap și, după un scurt timp cu aparatul care-ți distruge spatele – nu vor primi medalii pentru că au apărat clădirile din jur, ci vor primi peste cap (foarte blînd vorbind), căci trebuie să găsească vinovați! Și desigur! Aceștia sînt pompierii! Ei au blocat drumurile de acces cu mașini parcate, ei au construit, reconstruit și apoi au dat foc acestei clădiri? !

Foarte mult pot să scriu și să explic... Stingerea incendiilor este o știință care se învață zeci de ani, așa că lăsați la o parte experiența și sfaturile voastre după vizionarea unui film despre pompieri...

Dar dacă este cu adevărat vă este interesant - întrebați! Pompierii nu sînt KGB, și cred că băieții vă vor răspunde sincer.

Focul este o calamitate! Nu poți evalua absolut sigur și precis situația, consecințele și tactica. Cei inteligenți știu că explorarea incendiilor durează de la sosire pînă la lichidare, iar "surprize" pot apărea în orice moment... etc.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load