X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Ministerul Culturii caută 76 de milioane de euro pentru a (re)construi Filarmonica Națională

23 apr. 22:10   Societate
5752 0

La un an de la desfășurarea concursului internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, autoritățile bat pasul pe loc.

Potrivit lui Boris Cremene, consilierul ministrului Culturii, proiectul cîștigător este prea scump, iar deocamdată nu au fost identificate resurse pentru realizarea lui.

Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, la care a participat și Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

„Noi putem să ne permitem 76 de milioane de euro? Acest este costul Filarmonicii după primul proiect. Am încercat tot ce este posibil, am discutat cu Banca Europeană de Investiții, oamenii sînt deschiși. Noi ne-am propus un an de zile să încercăm să facem eforturi pentru a pune pe rol proiectul companiei germane. Dacă pînă la sfîrșitul lunii mai nu reușim să accesăm acest credit pentru că trebuie acoperit cu garanție de Guvern, atunci, conform regulamentului, vom trece la proiectul numărul doi care este unul moldo-romîn foarte bun, dar mai puțin costisitor. Există și a treia variantă”, a menționat Boris Cremene.

La concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din luna mai, anul trecut, au participat 27 de concepte de proiecte, înaintate de arhitecți din 13 țări. Un juriu internațional a ales trei dintre acestea, printre care două propuse de companii din Germania și unul din Republica Moldova.


„Se pare că s-a tărăgănat, dar nu uităm că a fost pandemie, că a fost război. Totul s-a dat peste cap… Vreau încă o dată să le mulțumesc la toți care au contribuit cu donații și să le spun că banii au fost utilizați pentru instrumente, pentru utilajul tehnic al instituției. Am avut nevoie de calculatoare, draperii, podiumuri. Acești bani au fost utilizați bănuț cu bănuț, raportul poate fi publicat”, a declarat Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naționale.

Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost devastată de un incendiu puternic pe 24 septembrie 2020. Flăcările au distrus sălile de concerte și de repetiții, biblioteca și instrumente muzicale. De patru ani, aproape 200 de artiști din cele 4 colective ale Filarmonicii fac repetiții și dau concerte la Palatul Republicii, dar și în alte săli de concerte din țară.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?