Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comitetul de Stabilitate Financiară va fi reorganizat

16 iul. 2018,, 07:31   Societate
2235 0

Comitetul de Stabilitate Financiară va fi reorganizat, iar activitatea acestuia va fi reglementată prin lege, potrivit unui proiect prezentat spre consultări publice de către Ministerul Finanțelor.

Reorganizarea este prevăzută de Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017-2019, informează MOLDPRES.

Potrivit proiectului, Comitetul Național de Stabilitate Financiară (CNSF) este o autoritate națională responsabilă de coordonarea realizării politicii prudențiale la nivel macro, precum și de prevenirea, reducerea sau eliminarea riscurilor care amenință stabilitatea financiară la nivel de sistem și gestionarea situațiilor de criză financiară sistemică.

Proiectul de lege stabilește cadrul, obligațiile și responsabilitățile CNSF în vederea reducerii riscurilor care amenință stabilitatea financiară, dar și coordonării procesului de gestionare a crizelor sistemice. „Stabilitatea financiară este o condiție în care sistemul financiar poate rezista șocurilor fără a perturba activitatea de intermediere și de alocare eficientă a economiilor spre investiții de capital”, notează Ministerul Finanțelor.

Rolul Comitetului pentru Stabilitate Financiară este de a identifica, monitoriza și recomanda acțiunile necesare pentru a elimina sau reduce riscurile sistemice. Atribuțiile Comitetului au fost preluate de la Comitetul Național de Stabilitate Financiară creat prin Hotărîrea Guvernului din iunie 2010.


Din componența Comitetului vor face parte guvernatorul Băncii Naționale, Ministrul Finanțelor, Ministrul Economiei și Infrastructurii, președintele Comisiei Naționale a Pieței Financiare și, în contextul examinării aspectelor aferente pregătirii și gestionării situațiilor de criză, un reprezentant al Fondului de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar. În forma sa extinsă, din componența Comitetului vor face parte mai mulți reprezentanți ai BNM.

După consultări, proiectul de lege urmează să fie aprobat de Guvern, iar ulterior remis Parlamentului spre adoptare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?