COVID-19 : VACCINAȚI 1 005 181  INFECTAȚI 409 397 (+2394)   TRATAȚI 370 993     DECESE 10 522(+9)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 524
Coronavirus stiri: 7846

Apărătorul fugarului Plahotniuc vrea să schimbe regulile de joc

1 dec. 2021,, 07:44   Societate
4564 0

Pe rolul Judecătoriei Chişinău se află examinarea demersul înaintat de partea acuzării, la data de 5 noiembrie, privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest faţă de Vladimir Plahotniuc.

La 16 noiembrie, avocatul fostului lider PDM, Lucian Rogac, a înaintat cerere prin care a solicitat strămutarea cauzei privind aplicarea măsurii în privinţa clientului său de la Judecătoria Chişinău la o altă instanţă egală în grad, transmite Replicamedia.md.

Avocatul lui Plahotniuc și-a motivat cererea de strămutare prin faptul că, în cadrul şedinţei de judecată din 10 noiembrie, a solicitat termen suplimentar pentru a lua cunoştinţă cu materialele anexate la demersul procurorului privind aplicarea măsurii preventive. Instanţa a admis solicitarea acordînd apărătorului un termen de 3 zile lucrătoare, fixînd următoarea şedinţă pentru data de 16 noiembrie.

În cadrul şedinţei a înaintat cerere privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art.172 alin. 2 Cod Procedură Penală, şi în temeiul art.7 alin.31 Cod Procedură Penală să fie dispusă suspendarea examinării demersului pînă la data cînd Curtea Constituțională se va pronunţa pe marginea cererii.

Instanţa de judecată a dispus primirea cererii privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate, însă în opinia sa instanța contrar prevederilor legale a dispus continuarea examinării demersului procurorului privind aplicarea măsurii preventive, a manifestat un comportament părtinitor față de partea acuzării și un comportament indiferent față de partea apărării, nu a pătruns în esența demersurilor înaintate de partea apărării astfel respingîndu-le a admis încălcarea dreptului la un proces echitabil.


De asemenea, apărătorul fostului lider PDM consideră că se fac presiuni de către factori externi, care poate condiționa imparțialitatea instanţei de judecată.

Într-un final, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea avocatului Lucian Rogac, ca fiind neîntemeiată.

Din iunie 2019, Vlad Plahotniuc este declarat ca fugar și dat în urmărire internațională. Fostul lider al PDM are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvîrșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova – spălarea banilor, săvîrșită în proporții deosebit de mari.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie, Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”, fiind învinuit pe trei capete de acuzare.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X