X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Alexei Serebreanschi: Principalul beneficiar al informațiilor agenților sub acoperire este președintele țării"

24 mai. 2023,, 03:00   Societate
2816 0

Moldova poate avea agenți sub acoperire pe teritoriul țărilor prietenoase, inclusiv al celor europene, pentru a cunoaște poziția reală, corectă, adevărată a diplomaților lor, care uneori poate fi diferită de declarațiile oficiale, și pentru a lua măsuri pentru rezolvarea problemelor în țara noastră.

O astfel de opinie a exprimat fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei, colonelul în rezervă Alexei Serebreanschi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", cu Alexandr Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md

Referindu-se la activitatea serviciilor de informații din străinătate, el a menționat că, dacă e să vorbim la figurat și să modelăm situația, prioritatea Republicii Moldova este cursul spre integrarea europeană și, în mod logic, nu ar avea necesitate să aibă în țările UE propriii agenți și propriile surse.

"Dar acest lucru este important pentru a lua decizii politice responsabile. Da, avem un curs spre integrarea europeană. Dar, priviți, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada, de exemplu, în acea țară europeană, sau Consiliul Europei, sau Comisia Europeană scrie acasă că eu, în calitate de ambasador, în calitate de ministru de Externe, m-am întîlnit cu omologul meu și acesta a spus foarte, foarte frumos că Moldova va fi în Uniunea Europeană, toți o așteaptă. Totul este frumos, totul este în culori frumoase. Pentru că sînt diplomați, ei trebuie să scrie un raport după deplasări, după întrevederi. Acest raport al diplomatului, la fel, ajunge la președinte. Iar sarcina serviciilor de informații este să cunoască poziția reală, pentru că uneori diplomatul scrie că am avut o întîlnire foarte importantă, totul este bine, Moldova va fi în Uniunea Europeană, noi o vom susține, iar după întîlniri în cercuri restrînse, oficialul european spune adevărul. El spune că Moldova nu a făcut asta, Moldova nu se comportă corect, nu o vom lăsa să adere, să mai aștepte încă șase luni și așa mai departe. Aceasta este deja sarcina agenților sub acoperire să găsească informații adevărate despre pozițiile reale", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.

"Drept urmare, și președintele știe, și conducerea țării știe. Și după aceasta, președintele ia alte decizii pentru a rezolva această problemă sau alta, astfel încît să ne putem integra în Uniunea Europeană. Serviciul de Informații Externe sau direcția de Informații Externe este foarte important pentru acest lucru. Este ca un medic care oferă un diagnostic corect al bolii, iar în baza acestui diagnostic corect pot fi luate unele decizii cu privire la tratamentul pacientului. Iată așa lucrează serviciile de informații", a subliniat el.


Alexei Serebreanschi a mai spus că șeful Serviciului de Informații de Securitate este persoana principală a serviciului special, iar prin el toate informațiile ajung la președintele Moldovei, căruia îi raportează.

"Principalul beneficiar al informațiilor sale este președintele țării. Dar, în același timp, există și un control parlamentar. Parlamentul controlează acțiunile serviciilor speciale prin intermediul unei comisii parlamentare specializate. În același timp, beneficiarii informațiilor agenților sub acoperire sînt: prim-ministrul, Președintele Parlamentului, miniștrii, diverse agenții de stat și așa mai departe. Dar principalul beneficiar este președintele țării. SIS raportează zilnic informații Președintelui țării. Ele sînt pe diferite teme, astfel încît conducerea țării să aibă o imagine clară pentru a lua decizii", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.

Potrivit acestuia, președintelui i se oferă doar informații, fără a i se spune de unde au fost obținute aceste informații, cine a oferi aceste informații.
Alexei Serebreanschi a menționat, de asemenea, că rețeaua de agenți, ofițerii sub acoperire, imigranții ilegali pe care serviciile de informații îi are în străinătate–toate acestea sînt informații extrem de secrete.

"Nimeni nu are acces la aceste informații, nimeni nu poate vedea cazurile, nimeni nu știe, pentru că este vorba despre securitatea datelor persoanelor care locuiesc cu familiile lor în străinătate de mulți ani și lucrează sub acoperire. Unii oameni cred că o astfel de muncă în străinătate este interesantă. Dar aceasta este o muncă zilnică monotonă cu oamenii și este o muncă foarte periculoasă, deoarece o astfel de persoană este la limită. Nu fiecare poate rezista psihologic unei astfel de presiuni, deoarece se află într-o țară în care serviciile de informații străine, serviciile locale de informații, contrainformațiile îi caută pe cei care ne oferă informații. Dar acest lucru se întîmplă peste tot. Pentru acești oameni este foarte, foarte greu din punct de vedere psihologic. Aceștia sînt oameni unici, acești oameni sînt patrioții țării noastre, care muncesc indiferent de situație, își dedică întreaga viață asigurării siguranței Republicii Moldova", a spus fostul șef al Direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate al Moldovei.
"Ei știu rezultatul muncii lor. Ei știu că informațiile lor sînt foarte importante pentru conducerea țării, știu că, dacă au obținut careva informații importante, acestea ajung direct la președinte pentru luarea deciziilor", a subliniat Alexei Serebreanschi.

1
1
2
1
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?