Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Actorul Gheorghe Grîu împlinește astăzi 60 de ani

17 sep. 2021,, 11:39   Societate
2469

Gheorghe Grîu sărbătorește astăzi împlinirea celor 60 de ani.

Actorul Gheorghe Grîu a avut parte în viață de suișuri și coborîșuri, pornind de la un copil visător de la țară, care în anii ’80 a ajuns sex simbolul întregului URSS, iar mai apoi, după destrămarea Uniunii Sovietice să fie uitat de regizori, de public, căzînd pradă viciilor și ajungînd în stradă.

Gheorghe Grîu s-a născut pe 17 septembrie 1961, în satul Ciucur-Mingir, raionul Cimișlia. Între anii 1980 și 1982 a studiat la Institutul Superior de Teatru „B. Șciukin” din Moscova. Imediat după finalizarea studiilor devine actor la studioul Moldova-Film și joacă unul din rolurile principale în filmul „Ar fi avut o altă soartă” (1982). Filmul i-a adus premiul pentru „Cel mai bun debut” și „Cel mai bun rol masculin” la Festivalul de Film din Chișinău (1983).

Ulterior, în perioada 1985-1988, își continuă studiile la cursul lui Anatolie Romașin de la Universitatea de Cinematografie „S. A. Gherasimov” din Moscova (VGIK). Datorită talentului și frumuseții sale masculine, Gheorghe Grîu a devenit una din vedetele cinematografiei sovietice din anii ’80.

După destrămarea Uniunii Sovietice, a avut puține ocazii să joace în film. Un timp a lucrat la Teatrul Poetic „Alexe Mateevici” și la teatrul de stat „Eugene Ionesco” din Chișinău, ca apoi să dispară din fața publicului. Numele lui Gheorghe Grîu a reapărut în presă abia în 2011, cînd actorul, ajuns în stradă (încă din 2005), trecea printr-o perioadă dificilă a vieții. Pe 19 iunie 2013, la Cinematograful „Odeon”, tînărul regizor Dima Vutcariov a prezentat scurtmetrajul „În cosmos” cu Gheorghe Grîu în distribuție. În decembrie 2014 el a revenit pe scenă și ca poet, după 15 ani, susținînd un recital de poezie proprie.


Gheorghe Grîu are trei copii, un băiat și două fete (inclusiv cunoscuta actiță rusă Leanca Grîu), de la trei soții.

Vă prezentăm o colecție de imagini rare cu Gheorghe Grîu:

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав