Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cum să alegem corect fructele și pomușoarele de sezon

2 iul. 2023,, 23:00   Externe
2417 0

Datorită dezvoltării tehnologiei și comerțului, însăși conceptul de produse de sezon a început să iasă din uz.

În supermarketurile mari putem găsi fructele preferate în orice perioadă a anului, iar dintr-o parte ne-ar părea că producătorii au mare grijă de bunăstarea noastră. Desigur că nu e așa.

Pentru a crește mai repede și a livra legume și fructe în celălalt capăt al lumii, acestea sunt expuse la atît de multe substanțe chimice, încît consumatorul nu primește nici măcar o zecime din gustul și beneficiile la care speră.

Cunoașterea subtilităților în alegerea fructelor și pomușoarelor de sezon vă va ajuta să vă răsfățați pe dvs. și pe cei dragi cu fructe proaspete de cea mai înaltă calitate.

Căpșunile


Căpșunile sînt una dintre primele pomușoare de vară. Pentru a alege cele mai proaspete pomușoare și de cea mai bună calitate, atunci cînd cumpărați, urmați următoarele reguli:

  • Fructele trebuie să fie uscate, cu cozi verzi, fără pete întunecate și semne de putregai.
  • Culoarea prea închisă și strălucirea excesivă indică utilizarea substanțelor chimice, precum și forma ideală a boabelor-gemene de pe tejghea.
  • Miros. Căpșunile naturale pot fi recunoscute întotdeauna după aroma lor puternică.

Cireșele

  • Pomușoarele nu trebuie să fie prea dure, dar dense și strălucitoare.
  • Dați preferință fructelor cu codiță, care ar trebui să fie verde și flexibilă. Acesta este un indicator excelent al prospețimii cireșelor, în plus, pomușoarele se păstrează mai bine în acest mod.
  • Cireșele lipicioase, sfărîmate sau crăpate au început deja să se strică. O astfel de cumpărătură se poate transforma în indigestie.

Caise, piersici, nectarine

  • Culoarea fructului trebuie să fie deschisă, fără pete verzi necoapte. Caisele - uniform portocalii, piersicile - de la culoarea paielor la galben-roșu, în funcție de soi.
  • O culoare neobișnuit de strălucitoare poate indica prezența nitraților, la fel ca și culoarea prea întunecată a nectarinelor.
  • Codița uscată indică faptul că fructul s-a copt în mod natural.
  • Fructele trebuie să fie elastice la atingere, dar nu rigide.
  • Aroma pronunțată a fructelor indică maturitatea și coacerea naturală a acestora. Piersicile și caisele "chimice" din supermarket aproape că nu au miros.
  • Pulpa fructelor coapte se desprinde ușor de pe sîmbure, iar atunci cînd este răscoaptă, acesta poate crăpa ușor. Un sîmbure uscat sau complet crăpat este dovada unei supradoze de substanțe chimice.
  • La prelucrarea nectarinei cu ceară, suprafața sa devine nefiresc de strălucitoare.

Harbujii și zemoșii

  • Examinați cu atenție fructul pentru urme de injecții. Medicamentele care accelerează maturarea sunt puțin probabil să poată aduce beneficiu sănătății.
  • Nu trebuie să existe deteriorări mecanice sau semne de deteriorare la suprafață.
  • Fructele ar trebui să aibă o aromă plăcută intensă.
  • Nu cumpărați harbujii și zemoșii de pe marginea drumurilor, deoarece eu pot absorbi poluanții din aer chir și prin coajă.

Pentru a determina dacă există un exces de substanțe chimice într-un harbuz și zemos, tăiați o secțiune de fruct:

  • venele groase și dure din pulpă dau un fruct cu nitrați;
  • zemoșii crescuți cu substanțe chimice au semințe gri și goale;
  • pulpa unui harbuz cu nitrați este intensă în centru și luminoasă mai aproape de coajă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?