Transnistria stiri: 1392
Eurovision stiri: 502

Cum scapi de oboseală

10 mar. 06:00   Sănătate
1087 0

Dacă spre seară ești total obosit și ai forțe doar pentru a ajunge în pat, înseamnă că ai un regim incorect, în el nu se regăsește principalul element – odihna. Deseori, oamenii percep propriul organism ca o mașină, care, la momentul potrivit poate fi reparată. Dar uneori este dificil să rezolvi problemele apărute, iar consecințele pot fi ireversibile. Odihna te va ajuta la restabilirea echilibrului mental și fizic. Dar este important nu doar să te odihnești, ci să o faci corect.

Raportul optim al activității și odihnei este de 5 la 1. De exemplu, 50 de minute de muncă, 10 minute de odihnă. Respectă acest regim pe durata întregii zile și munca nu îți va părea atît de obositoare.

Cum îți petreci pauzele? Desigur, la o ceașcă de ceai. Diversifică-ți pauzele. Există mai multe opțiuni:

• fă gimnastică,
• meditează,
• ascultă muzică sau dansează,
• citește un articol din revistă,
• mergi pe jos,
• masează mîinile cu cremă
• mănîncă o înghețată sau o banană (crește nivelul de "hormoni ai fericirii")
• stai puțin cu ochii închiși.

Odihna trebuie să fie antipodul activității, doar atunci va aduce beneficii. Dacă petreci toată ziua în birou, oboseala ta este cauzată nu de surmenajul fizic, ci de cel psihologic sau moral. Prin urmare, ea trebuie combătută cu ajutorul unor exerciții fizice active, și nu stînd culcat în fața televizorului. Seara poți merge la sala de sport, poți înota în piscină, ieși la plimbare cu cîinele. În schimb, dacă muncești fizic din greu – găsește timp pentru a rezolva integrame, înscrie-te la cursuri de limbi străine, ascultă cărți audio etc.


Ține minte că principala odihnă este somnul. El nu poate fi redus. Pentru somn rezervă cel puțin 8 ore pe zi. Nu neglija această regulă!

13
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?