Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Viziunea Guvernului pentru consolidarea autorităților locale a fost prezentată de Sandu

21 iun. 2019,, 17:52   Politică
2900 0

Premierul Maia Sandu a prezentat vineri, 21 iunie, prioritățile pentru consolidarea autorităților publice locale. Șeful executivului a dat asigurări că noul guvern va trata cu respect toți aleșii locali, indiferent de apartenența politică.

„Îmi imaginez cît de greu este să fii primar, funcționar în administrația publică locală în Republica Moldova. Aleșii locali vor alege din ce partid vor să facă parte, iar banii vor fi alocați pe baza priorităților stabilite și după criteriul cost - beneficiu. Vom începe procesul de descentralizare reală, vom face totul ca mărimea bugetelor locale să crească, vom deschide calea finanțărilor externe, vom promova proiecte, metode și mecanisme de finanțare directe, astfel încît să reducem dependența administrației publice locale de puterea centrală”, a declarat astăzi Maia Sandu la o întrevedere cu reprezentanții autorităților publice locale.

Premierul a afirmat că printre prioritățile noului guvern se numără implicarea reală și efectivă a autorităților publice locale în procesul decizional, depolitizarea sistemului de transferuri interbugetare, revizuirea sistemului actual de repartizare a fondurilor publice, consolidarea veniturilor bugetelor locale prin asigurarea înregistrării și evaluării masive a bunurilor imobile din toate comunitățile locale din Republica Moldova. Totodată, Sandu a optat pentru revizuirea statutului impozitului pe venit al întreprinderilor, astfel încît acesta să rămînă total la APL de nivelul întîi, precum și introducerea mecanismului de colectare/virare a impozitului pe venit al persoanelor fizice la locul de domiciliu (reședință). Premierul a afirmat că o altă prioritate este acordarea dreptului exclusiv pentru APL de a stabili rata impozitelor și taxelor locale, precum și de a acorda facilități/scutiri. Noul guvern își mai propune să revizuiască sistemul actual de control prin reducerea numărului de organe de control.

Președintele Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), Tatiana Badan, a propus examinarea posibilității creării unui Minister al Infrastructurii, Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Totodată, Tatiana Badan a optat pentru ca CALM să obțină statutul de membru al guvernului, avînd dreptul la inițiativă legislativă.

Deputatul Sergiu Litvinenco a afirmat la eveniment că a fost pregătită o inițiativă legislativă, potrivit căreia data alegerilor locale va fi stabilită expres în lege, fără ca aceasta să depindă de un organ de stat. Autorii inițiativei propun ca în legislație să fie stipulat că alegerile locale sînt organizate o dată la patru ani, într-o anumită zi, de exemplu în a treia duminică a lunii octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?