X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Rezultatele reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova

17 aug. 2023,, 14:48   Politică
3702 0

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a prezentat astăzi rezultatele reuniunii ambasadorilor Republicii Moldova, desfășurată la Chișinău în perioada 16-17 august curent.

„Am avut la Chișinău echipele noastre din ambasade, care s-au reunit pentru a discuta, planifica și îmbunătăți acțiunea diplomatică pe plan extern. Am trecut în revistă principalele realizări din ultimul an, de la ultima reuniune a ambasadorilor. Am constatat că ne-a reușit să realizăm destul de multe lucruri. Am consolidat rolul Republicii Moldova ca și stat candidat pentru aderarea la UE, am reușit să îndeplinim trei dintre cele nouă condiții ai Comisiei Europene conferite în contextul procesului nostru de aderare la UE. În continuare lucrăm și pe implementarea celorlalte condiții. În relația cu UE ne-a reușit să lansăm noi inițiative: am lansat misiunea europeană de parteneriat, am reușit să obținem crearea unui sistem de sancțiuni internaționale împotriva oligarhilor și corupților, am suspendat aplicarea cotelor la exporturile noastre agricole”, a declarat Nicu Popescu, anunță Noi.md cu referire la moldpres.md

Șeful diplomației de la Chișinău a mai comunicat că, la această etapă, responsabilii sînt concentrați pe obținerea recomandării de a începe negocierile de aderare la UE, iar în momentul în care acest lucru se va întîmpla, țara noastră va identifica și numi un negociator-șef, care va interacționa cu UE.

Vicepremierul a mai adăugat că participanții la reuniune au stabilit planuri de viitor și obiective pentru perioada următoare. „Obiectivele principale rămîn aducerea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, contribuția serviciului diplomatic la creșterea economică a Republicii Moldova prin atragerea investițiilor, mobilizarea asistenței și promovarea exporturilor”, a spus oficialul.

Nicu Popescu a precizat că un loc deosebit a revenit și discuțiilor privind îmbunătățirea serviciilor consulare, iar autoritățile lucrează în prezent asupra creării unui sistem de „e-consulat”, pentru a oferi cetățenilor servicii consulare într-un mod mai simplu și mai rapid.


Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a organizat la Chișinău, în perioada 16-17 august 2023, reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova.

2
0
1
0
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?