Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Maia Sandu: Ne propunem să inițiem negocierile de aderare la UE cît de curînd posibil

16 aug. 2023,, 11:40   Politică
2654 0

Șeful statului, Maia Sandu și vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, au participat astăzi la deschiderea Reuniunii anuale a ambasadorilor.

La inaugurare, șeful statului a trecut în revistă realizările din ultimul an și a trasat sarcinile pentru următoarea perioadă. Printre cele patru sarcini majore anunțate de președinte, se numără inițierea cît mai rapidă a negocierile de aderare la UE, comunică moldpres.

“În primul rînd, noi am reușit să facem un salt semnificativ în relația noastră cu Uniunea Europeană. Și acest lucru este o dovadă a încrederii instituțiilor europene și a statelor membre în autoritățile de la Chișinău, în eforturile pe care le facem. Suntem recunoscători pentru această relație strînsă și pentru această relație de încredere pe care o avem astăzi. Uniunea Europeană. Cea de a doua realizare importantă este organizarea summitului Comunității Politice Europene. Această întrunire la Chișinău a șefilor de state și de guverne a fost o ocazie să prezentăm Republica Moldova și să demonstrăm că noi toți putem participa la evenimente importante. Putem să oferim o platformă așa cum s-a întîmplat în iunie pentru statele de pe continent, ca să discute probleme acute și cred că acest summit a fost un succes. O altă realizare importantă este lupta împotriva corupției. Noi cu dumneavoastră am reușit să obținem sancționarea de către mai multe state, inclusiv de către Uniunea Europeană, de către Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Elveția a personajelor corupte din R. Moldova. Probabil că am reușit mai mult pe sancționarea pe extern a celor corupți decît pe intern. Am deschis orizonturi noi de cooperare pentru Republica Moldova și am validat poziția noastră pe harta lumii. Politica noastră externă, activă, echilibrată și consecventă ne-a permis, în ciuda războiului de la hotare, să menținem pacea și stabilitatea în Moldova, să trecem peste o iarnă grea, să menținem economia să o susținem și să continuăm reformele importante ca să putem avansa ferm pe parcursul nostru european. Vreau să vă mulțumesc tuturor pentru efortul semnificativ pe care l-ați făcut fiecare în țara în care ne reprezentați, pentru aceste realizări”, a spus Sandu.

Președintele a trasat și sarcinile pentru următorul an printre care se numără: inițierea cît mai rapidă a negocierilor de aderare a țării noastre la UE, revigorarea economiei, promovarea intereselor diasporei și promovarea Republicii Moldova ca furnizor de securitate în regiune.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene organizează la Chișinău în perioada 16-17 august, Reuniunea ambasadorilor Republicii Moldova.

3
1
2
1
22

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?