Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicu Popescu a primit Ordinul Republicii

24 ian. 13:22   Politică
2755 1

Șefa statului a oferit astăzi „Ordinul Republicii” lui Nicu Popescu, viceprim-ministru, Ministru al afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova.

Distincția este oferită în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în domeniul politicii externe, pentru susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și pentru contribuția majoră la deschiderea negocierilor de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană.

”Sînt aici pentru a-mi exprima recunoștința pentru tot ce Nicu Popescu a realizat. Vreau să îl felicit pentru contribuția extraordinară la procesul de aderarea Republicii Moldova la UE. Domnul Popescu împreună cu colegii lui ne-au ajutat să repunem RM pe harta lumii, el a reușit să construiască relații solide cu țări puternice, cu țări mari și mici și dacă ne amintim atunci cînd a preluat mandatul RM era nu era în cea mai bună situație, eram izolați la nivel internațional iar discuțiile despre integrarea europeană erau vagi și de nerealizat.

Aici a contat profesionalismul lui, este un profesionist desăvîrșit, dar a contat și calitatea umană și abilitatea de a combina profesionalismul și căldura omenească, este una foarte specială și ne-a ajutat enorm în stabilirea acestor relații cu prietenii noștri.

Atunci cînd a fost foarte dificil, Nicu a dat dovadă de viziune pentru că am coordonat și administrat împreună, situații dificile, în situații de criză.

Nicu Popescu s-a ocupat nu doar de diplomație, el se ocupat și diplomație energetică și a găsit bani ca să putem cumpăra gaze naturale și electricitate, el s-a ocupat de diplomație economică, el s-a ocupat de diplomație anti-corupție pentru că a fost foarte implicat și foarte convingător atunci cînd se discutau subiecte despre sancțiuni și bineînțeles în domeniul apărării, reforma justiției.


Lucrurile nu s-au întîmplat ușor, nu era evident că RM va obține statutul de țară candidat, chiar cu cîteva săptămîni înainte de decizia Consiliului UE iar domnul Popescu l-a avut rolul principal ca să obținem acest statut.

Între aceste evenimente a fost foarte multă muncă aici pe intern, voi știți de monitorizarea fiecărei acțiuni ca să avem toate argumentele. A fost un mandat interesant, a fost un mandat dificil dar noi toți și eu personal, Republica Moldova am beneficiat enorm de eforturile, de capacitățile dumneavoastră, de relațiile, de capacitățile umane care v-au ajutat să construiți relații foarte bune cu diplomați și șefi din diferite state care ne-au sprijinit și continuă să ne sprijine.

Eu sînt sigură că vei continua să rămîi alături de noi, pentru că noi încă nu am atins obiectivul final pe calea integrării în UE, mai avem de făcut pași și cu siguranță avem nevoie de ajutorul tău și eu sînt sigură că o să avem acest ajutor” a declarat Maia Sandu în cadrul evenimentului de decorare.

La rîndul său, Nicu Popescu a mulțumit colegilor pentru efortul depus, dar și președintei pentru sprijinul oferit.

”Vă mulțumesc enorm pentru încrederea care mi-ați acordato, rămîn alături de dumneavoastră tot așa cum am fost în permanență împreună în mai multe ipostaze, este o onoare pentru mine să rămîn în continuare reformelor pe care le întruchipați în aceste lupte pentru pacea și europenitatea țării noastre, voi continua să fac tot posibilul pentru ca proiectele lansate de noi la Ministerul de Externe, ca echipă de guvernare să continuăm cu aceiași energie”, a spus Popescu.

Reamintim că astăzi, Nicu Popescu, și-a anunțat demisia din funcția de Ministrul al Afacerilor externe și Integrării Europene. Locul lui va fi ocupat de deputatul PAS, Mihai Popșoi.

5
0
0
2
38

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?