X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Nicolae Pascaru: "În Moldova are loc o confruntare între proiectele politice pro-occidentale și cele naționale"

22 apr. 2023,, 10:15   Politică
3941 0

În Moldova, are loc acum o confruntare între proiectele politice pro-occidentale, care încearcă a fi implementate în țara noastră, și proiectele politice naționale, locale.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru Noi.md fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova, analistul politic, liderul organizației obștești "Voievod", Nicolae Pascaru.

El a menționat că acum pe flancul drept al politicii are loc cea mai puternică reformatare, pe cel stîng vedem încercări de a distruge Partidul Socialiștilor și a promova Partidul ”Șor”. Mai observăm și că formațiunile de centru muncesc activ. Înainte de toate, acest lucru are legătură cu situația geopolitică și conflictul din Ucraina.

”Situația se complică și pentru că în prezent ”partenerii” și curatorii noștri din Occident, care răspund de Moldova, ne orientează doar spre UE, și limitează contactele cu țările CSI și China. Anume acesta este rezultatul închiderii celor șase posturi TV. Iar democrația le va ”deconta pe toate”.

Acest lucru le reușește, deoarece au o cea mai puternică motivație și resurse enorme. Nu este un secret, că o parte din banii alocați pentru înarmarea Ucrainei, au predestinația Moldova - pentru propagandă și războiul informațional. Vorba ceea, la război ca la război...”, a spus Nicolae Pascaru.


”Cel mai interesant e ceea ce se petrece în Moldova, - are loc o confruntare între proiectele politice prooccidentale, care se încearcă a fi implementate la noi, și proiectele politice naționale, locale. Adică, există elita politică locală, care încearcă să se opună proiectelor mari aduse din afară. Vedem că se creează partide noi, și de orientare unionistă, dar și de stînga, de genul stînga europeană…”.

Analistul politic a adus drept exemplu formațiunea nouă condusă de Ion Sula – Partidul social-democrat european

”Sînt foștii democrați ai lui Plahotniuc, care după reformatare au ales direcția de stînga. Nou este faptul că, pentru prima oară în Moldova, a apărut un partid proeuropean de stînga. Mai înainte, la noi tradițional stînga – comuniștii, socialiștii – erau oameni de stat, orientați spre parteneriatul strategic și prietenia cu Rusia. Subliniez – nu pro-puși, ci anume pro-moldoveni. Acum însă ni se implementează partide pro-europene de stînga. Care vor fi finanțate puternic și promovate foarte insistent”, a menționat Nicolae Pascaru.

Potrivit lui, una dintre cele mai mari probleme în politica moldovenească este finanțarea.

”Deseori politicienilor li se oferă finanțe mari, însă pentru acești bani ei promovează interese străine. Foarte puține partide statale independente. În principiu, cei care toarnă bani în politica moldovenească iau înapoi de zece ori mai mult, prin diferite proiecte dubioase, inclusiv proiecte de legi în parlament. Vedem ce mult am pierdut din interesele noastre naționale, deservind elita politică din Vest”, a subliniat analistul politic.

40
0
0
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?