Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Nicolai Pascaru: Ne așteaptă încercări grele, dar am convingerea că le vom depăși

19 apr. 2023,, 09:12 (reactualizat 19 apr. 2023,, 18:01)   Interviuri
12214 0

În precedentul său interviu pentru Noi.md analistul politic, ex-deputatul Nicolai Pascaru și-a expus viziunea supra situației politice din țară. În acest răstimp s-au schimbat multe, și deci a apărut necesitatea continuării temei.

În interviul trecut, apreciind totalurile anului politic, ați vorbit despre reformatarea clasei politice, activizarea partidelor politice și despre cine și cum încearcă să creeze matricea prezentului și a viitorului. În ce măsură s-ai adeverit pronosticurile Dvs.?

În mare măsură s-au adeverit. Acum pe flancul drept al politicii are loc cea mai puternică reformatare, pe cel stîng vedem încercări de a sparge Partidul socialiștilor și a promova Partidul «Șor». Mai observăm și că formațiunile de centru muncesc activ.

Are legătură cu apropiatele alegeri locale, cum credeți?

Înainte de toate are legătură cu situația geopolitică și conflictul din Ucraina. Situația se complică și pentru că în prezent «partenerii» și curatorii noștri din Occident , care răspund de Moldova, ne orientează doar spre UE, și limitează contactele cu țările CSI și China. Anume acesta este rezultatul închiderii celor șase posturi TV. Iar democrația le va «deconta pe toate».


Și le reușește.

Da, le reușește, deoarece au o cea mai puternică motivație și resurse enorme. Nu este un secret, că o parte din banii alocați pentru înarmarea Ucrainei, au predestinația Moldova - pentru propagandă și războiul informațional. Vorba ceea, la război ca la război...

Cel mai interesant e ceea ce se petrece în Moldova, - are loc o confruntare între proiectele politice prooccidentale, care se încearcă a fi implementate la noi, și proiectele politice naționale, locale. Adică, există elita politică locală, care încearcă să se opună proiectelor mari aduse din afară. Vedem că se creează partide noi, și de orientare unionistă, dar și de stînga, de genul stînga europeană…

Cine, spre exemplu?

Spre exemplu, formațiunea nouă condusă de Ion Sula – Partidul social-democrat european. Foștii democrați ai lui Plahotniuc, care după reformatare au ales direcția de stînga. Nou este faptul, că pentru prima oară în Moldova a apărut un partid proeuropean de stînga.

Mai înainte la noi tradițional stînga – comuniștii, socialiștii – erau oameni de stat, orientați spre parteneriatul strategic și prietenia cu Rusia. Subliniez – nu pro-puși, ci anume pro-moldoveni. Acum însă ni se implementează partide pro-europene de stînga. Care vor fi finanțate puternic și promovate foarte insistent.

Una dintre cele mai mari probleme în politica moldovenească este finanțarea. Deseori politicienilor li se oferă finanțe mari, însă pentru acești bani ei promovează interese străine. Foarte puține partide statale independente. În principiu, cei care toarnă bani în politica moldovenească iau înapoi de zece ori mai mult, prin diferite proiecte dubioase, inclusiv proiecte de legi în parlament. Vedem ce mult am pierdut din interesele noastre naționale, deservind elita politică din Vest.

Vedem, că în ratinguri partidele de stînga merg destul de aproape unul de altul - partidul socialiștilor, partidul comuniștilor, partidul «Șor». Dar și aici există o intrigă. Spre exemplu, a fost creată «Mișcarea pentru popor», care este și ea o parte din marea reformatare.

În această reformatare este implicat Șor?

Șor face un joc foarte interesant. El este nu doar politician, dar și afacerist. Și calculează perfect forțele Occidentului, prezente în Moldova, de aceea iese în prim plan. Majoritatea electoratului moldovenesc nu-l va vota pe Șor niciodată, pentru că nu-i vor ierta activitatea de distrugere a sistemului bancar, participarea la privatizările dubioase ale proprietății sindicatelor și «prihvatizarea» aeroportului. Un politician care a participat la asemenea proiecte dubioase, nu poate fi lider național în principiu.

El are planuri mari pentru viitor, are o echipă foarte disciplinată și este un bun organizator. Dar electoratul de stînga niciodată nu-l va percepe ca pe un lider în care pot fi puse toate speranțele.

Faptul că prin decizia instanței el a fost condamnat la un termen mare estre foarte grav. În partid ar putea începe procese destructive ireversibile. Sentința lovește puternic în imaginea sa, iar electoratul va pierde speranța de a-l vedea pe Șor în parlament.

Electoratul de stînga și-a pus speranțele în socialiști, dar ei înșiși au acum o situație complicată .

Da, nu este ușor, dacă deputații și consilierii locali părăsesc PSRM. Cei care pleacă pot fi numiți trădători, deoarece faptele lor nu au o explicație.

Cum nu? Ei își explică poziția prin pasivitatea socialiștilor, care nu scot oamenii la proteste.

În prezent protestele avantajează doar forțele care vor provoca conflicte în interiorul țării. Practic, protestele nu vor da nimic. Este foarte evident, că în timpul puterii PAS Occidentul s-a întărit aici foarte mult, și o va sprijini din toate puterile. Cei care pricep ceva în analiza politică, înțeleg că Occidentul nu va admite la noi nici revoluții, nici schimbarea puterii, nici plecarea anticipată a oamenilor de care el are mare nevoie. PAS a fost dus spre putere timp de 10 ani nu pentru ca acum această putere să fie cedată pur și simplu.

Oamenii trebuie să înțeleagă, că chiar dacă la proteste vor fi aduse o sută de mii de persoane, gazele nu vor costa 180 de dolari per metrul cub. Aici este nevoie de fermitate politică.

Da revenirea lui Igor Dodon la conducerea partidului va ajuta la remedierea situației ?

Trebuie să ajute! Da, procesul de destrămare a PSRM a fost declanșat, dar cu revenirea lui Dodon, sper eu, majoritatea va fi unită în continuare. Acum socialiștii au nevoie de Dodon, de aceea decizia de a-l întoarce în fruntea partidului a fost una foarte corectă. Voi sublinia: este și acesta un plan al Occidentului: scoaterea lui Dodon din joc prin pornirea unor cauze penale pe numele său.

De ce? În cei doi ani de după alegerile prezidențiale și parlamentare, Dodn este unicul ex-președinte moldovean, care este în fruntea clasamentului. Și dacă se aruncă în el cu «culiocul», și dacă este amenințat cu dosare penale, oamenii au încredere în el în continuare. Pentru că, dacă vom compara cum mergeau lucrurile în președinția lui Dodon, cum era situația economică, socială, cum era stabilitatea în țară, și cum stau lucrurile în prezent, comparația nu este în folosul actualei guvernări. Așa că socialiștii au un viitor doar cu Dodon. Altfel partidul se putea destrăma. Da acum, cu Dodon, socialiștii pot începe un joc nou. Ei nu trebuie să se împrăștie ca ultimii fricoși și trădători, să ia bani și să plece. Ei trebuie să fie uniți și fermi. În politică, uneori un an nu face ce face un ceas. Să-și aștepte ceasul! Ex-președintele Igor Dodon prin calitățile caracterului și contrar tuturor miturilor despre el, – este omul păcii și niciodată nu va merge la careva confruntări cu o parte sau alta a conflictului care se desfășoară în afara țării. El este omul care poate aduce Moldovei pace, echilibru și bunăstare.

Deci, cu flancul stîng este clar. Dreapta este ocupată în întregime de PAS. Acolo e posibilă vre-o mișcare?

Flancul drept. Îl vedem acolo pe ex-premierul Ion Chicu cu «Partidul dezvoltării și consolidării», vedem CUB («Coaliția pentru unitate și bunăstare»), și, văd eu, foarte activ merge Gheorghe Cavcaliuc (partidul PACE). El are în teritoriu 21 de organizații lucrative. Apropo, unul dintre fondatorii «Mișcării pentru popor» este Cavcaliuc. Partidul lui uimește prin capacitatea de a ține lovitura și a lupta.

În această ligă «joacă» și Ion Chicu, care a arătat că este un om de ispravă – ani în șir luptă cu guvernarea, nu cedează, oferă materiale procuraturii, Anti-corupției. Este omul care își menține pozițiile. Și principalul – este unul dintre cei mai competenți și experimentați în domeniul său. Fiind prim-ministru, a studiat minuțios «bucătăria» guvernamentală și acum arată scăpările actualei puteri convingător, cu cifre și acte.

Vedem, așa dar, că și pe dreapta există partide active - PACE a lui Cavcaliuc și « Partidul dezvoltării și consolidării » al lui Chicu -, care în viitoarele parlamentare vor lua o parte din voturile PAS.

Mai este și CUB, condus de Igor Munteanu, fostul ambasador al Moldovei în SUA. Dar această formațiune este creată artificial. Munteanu nu este un lider. În spatele lui nu există sprijinul real al poporului. Se vede că există curatori care îl ajută, îl direcționează. Acest partid nu iese la proteste, nu critică guvernarea. Parcă ar fi o opoziție, ținută de rezervă pentru un posibil sprijin al guvernării.

Să nu uităm nici de partidul centrist al lui Renato Usatîi – persoana care întotdeauna a știut să facă surprize și să adune masele în cele mai nefavorabile condiții.

Și trebuie să spunem ceva despre partidul creat recent «Mișcarea alternativei naționale». Întreaga autoritate a acestui partid se ține pe fondatorul lui Ion Ceban, alți lideri puternici în echipa lui nu există. Plus la asta, a fost un pas riscant – să schimbi direcția de stînga pe cea de centru-dreapta. Poți pierde electoratul precedent, da pe cel nou să nu-l mai capeți. Ion Ceban a devenit primar de Chișinău cu sprijinul puternic al Partidului socialiștilor, da acum, că nu mai are acest sprijin, va putea oare repeta succesul precedent? Întrebare deschisă.

Pronosticul Dvs. privind situația politică în țară?

Eu prezic, că va fi o bătălie foarte serioasă, dar ea va începe în vară, cu lansarea pregătirilor către alegerile locale.

Autoritățile au un avantaj enorm – tratarea liberă a legii. Reforma justiției pe care încearcă să o facă, este o încercare de a aplica legea la bunul plac. Total ilegală a fost decizia de a anula limba moldovenească. Fără referendum, fără o majoritate constituțională în parlament, ca să modifice Constituția. Contravine legii și netransparența deciziilor luate. Un șir de legi a fost adoptat fără cuvenita expertiză legislativă și anticorupție …

Toate acestea îi vor trage în jos, vor afecta nu doar imaginea partidului de la guvernare, dar și a UE, pe care acesta o promovează. Adică, integrarea europeană la noi se bazează pe o temelie foarte instabilă. Se încalcă normele democratice, libertatea de exprimare, transparența decizională. Oamenii nu vor saluta aceasta. Plus la toate, dacă simpatizanții Uniunii Europene privesc în propriul buzunar sau frigider, ei încep să înțeleagă că UE este o plăcere foarte scumpă, căreia nu toți îi rezistă. Și vine înțelegerea, că pentru noi e mai avantajos să fim suverani, stataliști, la noi acasă, fără acești curatori occidentali. Vine înțelegerea că nu războiul este de vină că la noi gazele costă 1300 de dolari per mia de metri cubi, da clasa politică. Austria, Ungaria, Slovacia primesc gaze mult mai ieftine.

Da prețul gazelor este ziua de mîine. Este concurența mărfurilor noastre și pierderi de milioane

Ei, poate un impuls va deveni Marea Adunare națională, anunțată de președintă pentru 21 mai, care trebuie să demonstreze susținerea unanimă a integrării europene de către cetățenii Moldovei.

Să începem cu aceea, că această inițiativă contravine deciziei CSE, care interzice acțiunile de masă în timpul stării de urgență.

Apoi, pentru a afla opinia poporului în problemele fundamentale, există metode legale. Referendumul. Da adunarea masivă în piață este un arhaism politic, din vremea în care se credea că o gloată mai mare înseamnă un adevăr mai mare.

Poate că noi am avut nevoie de Europa dezvoltată din anii 2000, dar actuala Europă, în care nivelul indicatorilor economici coboară după pandemie și război, nu mai este atrăgătoare. Că doar nu în zadar Marea Britanie a părăsit UE.

Problemă mai este și faptul, că în ultimul timp nici partenerii europeni nu mai cred autorităților moldovene. Spre exemplu, avizul Comisiei de la Veneția privind legea extinderii competențelor SIS sau exemplul cu încălcarea dreptului la libera exprimare, cu protestul jurnaliștilor moldoveni la Bruxelles. Guvernarea trebuie să arate UE și partenerilor, că poate vorbi în numele poporului. Așa că anunțarea Marii Adunări naționale este un act de disperare și eșec politic.

Acum să vedem ce avem în plan geopolitic. Evenimentele din Ucraina ne afectează și pe noi. Dar acolo este o situație tragică. Și în interviul precedent eu am spus, că invazia în Ucraina este o mare greșeală a Rusiei. Dar, ca analist politic, eu înțeleg că această decizie a fost consecința evenimentelor anterioare. Căci Ianucovici era președintele ales legal, dar el a fost alungat din Țară. Așa că, dacă privim de la începuturi, nu toate-s așa de clare.

Totuși, Rusia este numită agresor .

Dar hai să ne amintim istoria. America tot este un agresor. Irak, Afganistan, Siria, Libia, Vietnam, Iugoslavia… Și ele au fost bombardate fără permisiunea Consiliului de securitate al ONU. Așa că termenul «agresor» se potrivește tuturor țărilor mari, care fac politică mare. Căci dacă nu ar fi existat imixtiunea SUA, a UE și a blocului NATO în treburile Ucrainei, probabil că Rusia nu ar fi fost agresor. Dacă după lichidarea Tratatului de la Varșovia NATO nu se apropia de hotarele Rusiei, Rusia nu era un agresor. Da, Rusia este agresor, dar unul forțat, pentru că își apără securitatea. După încetarea tratatului privind rachetele cu rază medie Rusia putea doar să creeze un teritoriu de securitate la granițele sale. Pentru aceasta ea are nevoie ca Finlanda să nu fie în NATO, ca Ucraina să nu fie în NATO.

Dar noi vedem că NATO înaintează activ spre est. Și că Finlanda intră în NATO, și că Ucraina este intens împinsă în UE prin primul maidan, al doilea maidan, al treilea maidan, - acestea nu-s planuri de pace ale Occidentului. Și nimeni nu a vorbit despre legalitatea acestor maidane și lovituri de stat. Ucraina este unica țară din lume, în care au avut loc trei tururi ale alegerilor prezidențiale. Înțelegeți, ce s-a făcut acolo? Și atunci nimeni nu întreba despre agresiune și amestec în sistemul politic al Ucrainei.

Desigur, totul poate fi înțeles, dar dacă privim Ucraina, noi nu putem înțelege evacuarea călugărilor din Lavra Kiev-Pechersk. Este o mănăstire de o mie de ani! Acolo se află moaștele multor mucenici ortodocși! Și acum din cauza conflictului militar autoritățile ucrainene încep un război religios.

Și nu este clar cum istoria Lavrei Kiev-Pechersk va apropia Ucraina de victoria în lupte…

Și toate – pentru că există forțe care nu doresc să oprească războiul, să oprească focul. Și mereu provoacă. Ce înseamnă conflictul din Lavră? Că cineva anumit aruncă mai multă ură în societatea ucraineană.

Și, cu mare regret, Ucraina are în față vremuri foarte grele. Unu – criza economică. Doi – războiul. Trei – vedem conflictele religioase pe teritoriul Ucrainei. Războiul religios este strașnic, pentru că afectează spiritul întregii lumi ortodoxe, lovește în inima ortodoxiei. Eu citesc multe mesaje din România, Bulgaria, anume din țările ortodoxe, și văd că această situație întristează și neliniștește oamenii. Nu trebuie să ne atingem de credință. Nu trebuie să ne atingem de preoți și călugări. Desigur, cineva va răspunde pentru aceasta. Și desigur, asta nu calmează lumea.

Din păcate, noi, moldovenii, depindem de situația din Ucraina mai mult decît credem. Și cel mai trist e că Moldova calcă pe aceeași greblă. Vedeți ce fac cu sistemul de aplicare a legii. În Moldova există trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judiciară. Ce atribuție are guvernul, adică puterea executivă, față de puterea judiciară , ca prin metode dubioase să efectueze prevettingul judecătorilor? Este un amestec direct în altă ramură a puterii.

Și poporul Moldovei nu va auita asta. Nu va uita nici faptul, că asta se face cu acordul Occidentului. Cu mare regret, țările dezvoltate din UE, SUA nu respectă principiile și tradițiile democratice, iar la noi în Moldova folosesc standarde duble.

Ceia ce făceau predecesorii Maiei Sandu (Voronin, Dodon), Occidentul privea prin lupă. Cerea respectarea strică a legii. Însă comuniștii, care aveau majoritatea constituțională, nu au modificat Constituția, da aceștia o modifică.

Acum moldovenii se bucură că la noi nu este război. Ne țin în suspans, ca să ne bucurăm că nu este război. Și noi închidem ochii la numeroasele încălcări.

Pe viitor, cred, ne așteaptă o luptă politică acerbă. PAS mai are niște ași , cu care poate doborî și distruge jocul politic în Moldova. Primul – să modifice legea pentru ca președintele să fie ales de parlament. Asta va paraliza voința politică și orice dorință a oamenilor de a participa la procesele politice, a merge la vot. Autoritățile mai au o metodă – arestările, dosarele penale pe numele tuturor liderilor din opoziție. Adică, urmează o dictatură politică. Dar noi nu trebuie să uităm, că istoria cunoaște asemenea cazuri: la o presiune mai mare – o rezistență mai mare.

Așa că eu sper că noi vom rezista. Vom trage învățăminte. Noi totuși contăm pe partidele oamenilor de stat, care apără Republica Moldova. Fie ei de dreapta, de stînga sau centriști, principalul e ca ei să apere poporul Moldovei, integritatea țării, Constituția. Și atunci oamenii îi vor crede și-i vor vota. Va veni vremea în care oamenii vor alege politicienii care apără interesele noastre naționale.

A intervievat Svetlana Derevscicova

42
0
0
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?