Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Lebedinschi: ONG-urile trebuie să creeze condiții egale pentru toți concurenții electorali

9 oct. 2020,, 09:28   Politică
3326 0

Hotărîrea Curții Constituționale emisă la data de 8 octombrie cu privire la faptul că organizațiile necomerciale pot oferi servicii cu plată concurenților electorali în perioadă electorală, este una acceptabilă atîta timp cît nu vor exista abateri de la norma legală.

Declarații în acest sens au fost făcute de către Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, notează IPN.

„Noi trebuie să avem grijă de două aspecte: ca aceste servicii într-adevăr să fie contracost și să fie transparente. Cred că avem una sau două televiziuni în țară care au statut de ONG, nu văd o problemă dacă acestea vor plasa publicitate electorală contracost. Aici intervine al doilea aspect și anume: ca tuturor concurenților electorali să fie oferită posibilitatea de acces egal la aceleași servicii”, a precizat Maxim Lebedinschi în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Astfel, potrivit secretarului CEC, un aspect important al Hotărîri emise de către CCM ține de faptul că organizațiile non-guvernamentale trebuie să creeze condiții egale pentru toți concurenții electorali.

„Faptul că tu ai billbord-uri și vrei să plasezi niște panouri, nu este o problemă, dar fă-o în mod egal și proporțional pentru toți. Ești televiziune sau radio, asigură accesul în mod egal. Orice serviciu care este prestat de către cineva, conform legii, trebuie să asigure aceleași condiții pentru toți”, a adăugat funcționarul.

Maxim Lebedinschi susține că actuala conducere a CEC nu va accepta implicarea unor fundații sau a altor reprezentanțe în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020ș

„Dacă sînt situații cînd ONG-urile ar putea să presteze anumite servicii care nu vin în corespundere cu rigorile electorale, asta deja ar însemna finanțare ascunsă. Nu am acceptat implicarea fundațiilor de binefacere în procesele electorale, cum erau în alte campanii și mulțumim ca la ziua de astăzi nu mai avem astfel de scene. Dacă noi vorbim despre reguli egale, despre transparență, atunci este acceptabil. Dacă aceste norme se depășesc, într-adevăr poate fi o problemă”, a menționat reprezentantul CEC.

Funcționarul a făcut trimitere și la alte adrese în care CCM a accentuat implicarea cultelor religioase în procesele electorale, instituirea instrumentelor care ar permite autorităților responsabile aplicarea unor sancțiuni cu executare imediată, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale pentru instituțiile media care încalcă obligația de imparțialitate în perioada electorală, cît și instituirea unor mecanisme de sancționare prompte și imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?