Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Igor Boțan: Vrem o investigație pe bune, iar cei care au călcat pe alături trebuie să plece

15 noi. 2022,, 11:15   Politică
3824 0

O schimbare de guvern în urma scandalului Telegram nu se așteaptă, pentru că partidul de guvernămînt, PAS, nu are destule cadre, dar guvernarea „trebuie curățată”, dacă discuțiile unor demnitari scurse în presă sînt adevărate, spune analistul Igor Boțan într-un interviu, transmite Europa Liberă.

Director al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), Boțan crede că PAS se confruntă cu o „lovitură de imagine” fără precedent, în urma spargerii conturilor din rețeaua online Telegram ale unor înalți demnitari și publicarea presupuselor conversații ale acestora.

Procuratura Anticorupție, spune analistul, trebuie să investigheze dacă discuțiile sugerează fapte de corupție, iar simpla negare a veridicității discuțiilor este insuficientă.

„Este o lovitură de imagine foarte gravă pe care a primit-o PAS. Da, admitem că ar putea fi falsificate acele discuții, dar noi, cetățenii R. Moldova, sîntem în drept să cerem explicații de la partidul de guvernămînt, care a fost ales tocmai pentru a combatere corupția”, spune Boțan.

De ce s-au adunat fruntașii PAS duminică seara


Mai mulți deputați ai majorității parlamentare PAS s-au adunat duminică seara le președinție pentru a se întîlni cu președinta Maia Sandu.

Un comunicat al PAS a spus că au fost examinate soluții pentru criza energetică și pentru a îmbunătăți „performanța unor ministere”.

Întîlnirea a avut loc după ce au fost sparte conturile de Telegram ale ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, consilierului prezidențial pentru probleme de securitate, Dorin Recean, dar și a șefului Poliției, Viorel Cernăuțeanu.

Mai mulți deputați au declarat că incidentul legat de spargerea conturilor a fost discutat în treacăt la întrunirea de la președinție.

După Igor Boțan, însă, „scandalul” cauzat de acest incident, nu criza energetică, în care nu s-au produs evoluții noi, a fost motivul adevărat al ședinței de duminică seara.

„Eu cred că acești deputați ai partidului de guvernămînt au fost invitați pentru a li se impune o disciplină în comunicarea atît între ei, cît și cu terțe persoane. Altminteri, intrăm într-o situație absolut incalificabilă: cei care citesc aceste scurgeri pot ajunge la concluzia că PAS, care a promis multe și frumoase, nu se deosebește de predecesori. Aceasta este marea lovitură pe care a primit-o PAS”, spune Boțan.

De ce s-au adunat fruntașii PAS la președinție

Partidul de guvernămînt are o fracțiune majoritară în parlament, cu 63 de mandate din 101, și propriile structuri de luare a deciziilor.

Maia Sandu nu face parte din acestea, chiar dacă ea a fondat PAS înainte să devină șefă a statului, și nu este nici membră de partid pe perioada mandatului de președintă. De ce s-au adunat în aceste condiții deputații PAS la președinție?

Pentru Igor Boțan, este un semn al gravitații situației: „Această întrunire este una extraordinară, nu mai cunoaștem astfel de exemple în perioada guvernării PAS”.

Dar PAS face acum ce le reproșa altora: l-a criticat în trecut pe Igor Dodon pentru că participa la ședințele Partidul Socialiștilor pe cînd era șef al statului, chiar dacă o interpretare a Constituției dată de Curtea Constituțională spune că șeful statului nu poate fi membru de partid.

„Au fost critici, iar acum bumerangul se întoarce spre PAS”, spune Boțan.

Situația nu este neapărat identică. Șefa statului a pledat în campania electorală pentru cooperare între ramurile puterii, iar acum nu a mers ea la partid, ci i-a convocat la președinție pe reprezentanții puterii legislative și executive, spune analistul.

Ce poate să urmeze

„Vrem o investigație pe bune și vrem să ne convingem că voi, într-adevăr, vă deosebiți de cei pe care acum îi cercetați penal, pentru că altmiteri nu are niciun sens lupta voastră împotriva corupției”, este mesajul directorului ADEPT pentru putere.

În timp ce guvernarea trebuie să-și pună la punct și să aplice reguli pentru securizarea comunicării între demnitari, discuțiile scurse în presă „trebuie investigate și de Procuratura Anticorupție”.

„Dacă această guvernare a promis să lupte cu corupția, ea nu poate să-și permită niciun fel de abateri”, mai spune Igor Boțan.

Așa încît clarificări în scandalul Telegram în urma unei investigații sînt „imperios necesare”. „Dacă se confirmă că este măcar ceva adevărat, cei care au călcat pe alături trebuie să plece și guvernul trebuie curățat”, spune analistul.

De ce guvernul poate fi doar curățat, dar nu și înlocuit

Igor Boțan a calculat că 73 din cei 98 de candidați de pe listele electorale ale PAS de la alegerile din 2021 au trecut deja prin parlament: primii 10 de pe liste au mers în guvern, iar următorii au urcat mai sus.

„PAS este la limită în ceea ce privește cadrele. Mai are de guvernat 3 ani, dar nu mai are rezerve”, spune Boțan.

Dacă se schimbă guvernul Gavrilița, PAS va trebui să trimită alți actuali deputați în guvern, iar cei care vin din urmă, deși „sînt oameni de calitate”, nu au „niciun fel de experiență”.

Pentru că a obținut o victorie covîrșitoare în alegerile din 2021, „PAS nu s-a gîndit să-și facă legături cu alte partide pro-europene, care au oameni de calitate”.

„Acum, după un asemenea scandal, m-aș mira dacă oameni de calitate din alte partide pro-europene sau tehnocrați ar mai dori să vină într-o nouă garnitură guvernamentală cu PAS”, mai ales dacă nu este elucidat episodul cu spargerea conturilor de Telegram, mai spune Igor Boțan.

18
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?