X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Filip: Ucraina ne asigură că nu va provoca nicio daună Nistrului

13 apr. 2018,, 10:57   Politică
4077 7

Fără efectuarea unui studiu de evaluare a impactului extinderii Complexului Hidroenergetic Nistrean, Ucraina nu va face nimic care să dăuneze rîului Nistru, a declarat astăzi premierul Pavel Filip, citat de Noi.md.

Șeful Executivului afirmă că a primit astfel de asigurări din partea omologului său ucrainean, Volodimir Groisman, în timpul discuțiilor purtate ieri la Kiev. Potrivit lui, problema stării ecologice a rîului Nistru se află în atenția autorităților de peste doi ani, iar acum s-a reușit atingerea unui compromis.

„Chiar ieri premierul Groisman mi-a spus că niciun energetician nu-l va convinge că este mai importantă instalarea unei turbine electrice decît păstrarea ecosistemului rîului Nistru. Acest lucru nu se poate întîmpla, pentru că a fost ratificat acordul de la Roma. Fără un studiu de evaluare a impactului, acest lucru nu se poate întîmpla. Avem toate asigurările din partea Ucrainei că nu se va întîmpla nimic care va duce la înrăutățirea condițiilor rîului Nistru”, a menționat Filip la ședința de astăzi a Guvernului.

Premierul a mai precizat că părțile au căzut de acord asupra necesității păstrării și dezvoltării ecosistemului pe întreaga lungime a bazinului rîului Nistru. Problema va fi monitorizată de o comisie mixtă moldo-ucraineană creată la inițiativa celor doi premieri.

„Această comisie va evalua și monitoriza ce se întîmplă pe rîul Nistru. Am semnat și o adresare către Comisia Europeană, prin care am solicitat asistență în expertiza rîului. Avem obligațiunea să transmitem mai departe și urmașilor noștri un rîu curat care ne va aproviziona cu apă”, a conchis Filip.


Partea ucraineană anunța anterior despre construcția altor șase hidrocentrale pe Nistru în amonte de cea de la Novodnestrovsk, care riscă să lase fără apă la robinet circa o jumătate din populația Moldovei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?