X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

Agricultorii și piscicultorii din Gura Bîcului bat alarma: hidrocentralele de pe Nistru vor seca rîul (VIDEO)

23 mar. 2018,, 16:23   Societate
9897 0

Agricultorii și piscicultorii din satul Gura Bîcului trag un semn de alarmă și critică intenția autorităților ucrainene de a construi pe rîul Nistru mai multe hidrocentrale, notează Noi.md.

Potrivit primarului localității, Lilia Brehova, intenția ucrainenilor este una deloc prietenoasă, iar asta pentru că, în cazul realizării planului lor, rîul ar putea seca, iar agricultorii ar avea pierderi enorme.

„Înțeleg că partea ucraineană este cointeresată în construcția acestei hidrocentrale, pentru că la mijloc stau interese economice, însă de apa din rîul Nistru depinde viața oamenilor ce locuiesc în satele situate în imediata apropiere de rîu”, a menționat primărița într-un interviu pentru portalul nostru de știri.

Pe de altă parte, intențiile părții ucrainene de a construi baraje suplimentare pe rîul Nistru deja îi afectează pe agricultorii din sat. De această părere este Anatolie Cerlenco, director general al Asociația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații „Dagida-Prim”, potrivit căruia construcția hidrocentralelor va provoca daune imense nu doar situației ecologice din zonă, dar va lăsa fără sursă de apă și agricultorii care utilizează apa din rîu pentru irigarea terenurilor agricole.

„Locuitorii satului sînt foarte deranjați de intenția Ucrainei, iar asta pentru că unele zone din apropierea localității deja se transformă în semimlaștini, iar odată cu construcția hidrocentralelor, rîul ar putea seca”, a subliniat Anatolie Cerlenco.


Mai mult decît atît, barajele construite pe Nistru, în cazul deteriorării acestora pot inunda localitățile din imediata apropiere a rîului și asta ar putea duce la pierderi enorme, chiar și mai mari decît au fost înregistrate în timpul inundațiilor din 2008, cînd un baraj a cedat.

Potrivit lui Boris Trandafir, agricultor din satul Gura Bîcului, fermierii se confruntă și în prezent cu lipsa apei, în perioadele de secetă, iar construcția de noi baraje reprezintă un adevărat dezastru pentru gospodăriile lor.

De pe urma construcției hidrocentralelor vor avea de suferit și lacurile din regiune, iar asta pentru că apa din Nistru este principala sursă de umplere a bazinelor.

„În ultimii ani, după construcția celor două hidrocentrale pe Nistru, nivelul rîului a scăzut substanțial. A avut de suferit de pe urma acestor construcții și piscicola Gura Bîcului”, ne-a mărturisit Oleg Andronic, administratorul SA ”Piscicola Gura Bîcului”.

Lacurile care aparțin piscicolei se alimentează, în proporție de 90 la sută, din apa rîului Nistru.

„De suferit vor avea localitățile atît din partea dreaptă, cît și din partea stîngă a Nistrului. Iar pentru întreprinderea care o conduc, construcția hidrocentralelor ar putea duce chiar și la sistarea activității”, a menționat Oleg Andronic.

Gospodăria piscicolă de la Gura Bîcului este cea mai mare din Moldova. Suprafața totală a lacurilor în care este crescut puietul de pește este de 365 de hectare. Cel mai mare are o suprafață de aproape 300 de hectare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?