Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Participării R. Moldova la Parteneriatul Estic: "Am fost lăudați și abandonați"

21 mai. 2019,, 15:40   Politică
4232 0

Moldova nu are nici un motiv de prea mare bucurie în urma rezultatelor cooperării cu Uniunea Europeană, a participării sale la Parteneriatul Estic, a cărui aniversare a fost sărbătorită recent la Bruxelles, pentru că nu prea are motive de a se lăuda, la fel ca şi în cazul Georgiei și Ucrainei.

Uniunea Europeană a „măgulit Moldova cu vorbe frumoase şi a abandonat-o” și, în afară de regimul de călătorie fără vize, țara noastră nu a primit nimic din partea UE.

Este opinia exprimată de șeful reprezentanţei TASS din Moldova, Valeri Demideţki, în cadrul programului „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova", de la postul de televiziune NTV-Moldova.

Referindu-se la cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic, el a menționat că doar un idiot ar putea spune că Moldova nu are nevoie să coopereze cu UE, SUA, Rusia sau alte puteri majore. „Deoarece sîntem o țară mică, pur și simplu trebuie să fim prieteni și să căutăm puncte de convergență cu toată lumea. Și din punct de vedere geografic, facem parte din Europa, am fost de mult timp în Europa", a spus cunoscutul jurnalist.

În același timp, el a subliniat că această cooperare ar trebui să fie în interesul nostru. „Nu în interesul funcționarilor care îşi partajează banii europeni, iar povara rambursării lor este pusă pe seama populaţiei, nu în interesul turmelor grase de mîncători de granturi, care de-a dreptul se „ghiftuiesc”din aceste activităţi, criticînd şi acuzînd pe fiecare care şi-ar permite să spună că în relaţia cu UE ceva merge greşit. Și chiar există ceva greșit din simplul motiv că cele trei țări: Georgia, Moldova și Ucraina, care au stabilit un curs de apropiere maximă cu UE, timp de 10 ani, din păcate, nu se pot lăuda cu rezultate pe care le înregistrează alte ţări ale acestui Parteneriat: Belarus, Azerbaidjan și Armenia, care au cooperat în mod selectiv cu UE, urmărind propriile avantaje. Situația din aceste țări este mult mai bună decît a noastră. În Ucraina, însă, situaţia a devenit și mai gravă decît în Moldova", a spus Valeri Demideţki.


El a subliniat că cea de-a zecea aniversare a Parteneriatului Estic a fost așteptată ca un eveniment de referință. Dar nici un președinte nu a venit la celebrarea de la Bruxelles, cu excepția „pilotului bodorît", deja fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko.

„În ajunul acestui summit au fost multe discuții. Șeful Delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a declarat, în timpul sărbătoririi Zilei Europei, că în Moldova, datorită unui acord cu UE, au fost deschise 15-000 de locuri de muncă. El a vorbit despre cîteva milioane sau miliarde care vor veni la buget. Dar a uitat doar să menționeze că datorită reformelor care au avut loc în țara noastră în ultimii 10 ani, nu fără contribuţia partenerilor de dezvoltare, am deschis într-adevăr peste un milion de locuri de muncă, dar nu aici, ci în Rusia, țările UE și așa mai departe. Iar banii pe care îi trimit acești oameni nefericiți, forțați să lucreze, de cele mai multe ori nu în cele mai bune condiții, ne permit să ne menținem economia în timpuri grele și să susținem cîţiva demnitari răsfăţaţi”, a spus șeful biroului TASS din Moldova.

Potrivit lui, nu se aşteaptă o careva dezvoltare deosebită a economiei moldovenești.

„Vremurile Uniunii Sovietice au plecat pentru totdeauna și nimeni nu va recrea Uniunea Sovietică, și nu mai va mai aduce în Moldova noi instituții, tehnologii, nu va deschide aici fabrici şi uzine moderne, inclusiv Rusia, întrucît toate țările se gîndesc la propriile lor interese și sînt dispuse să coopereze atît timp, cît le sînt respectate interesele. Această graniţă în respectarea propriilor interese a şi devenit un obstacol în construirea Parteneriatului Estic", a declarat Valeri Demideţki.

Potrivit lui, dacă Parteneriatul Estic nu ar fi fost construit anume ca un proiect geopolitic, situaţia ar fi putut fi acum alta. „Astăzi se scrie că UE, chipurile, nu a forțat pe nimeni din țările Parteneriatului Estic să aleagă – sau una sau alta (UE sau Rusia). Dar aceasta este o minciună! În 2013, la Aeroportul Chişinău veneau delegaţii întregi, care-i chemau acolo pe oficialii noştri şi le „puneau cuţitu-n coaste”. Să ne amintim de nelegiuirile care se comiteau. Cîți ani am ales un președinte, se comiteau încălcări îngrozitoare ale legii, iar oficialii europeni se făceau a nu observa toate aceste nereguli doar din motive de interes geopolitic. Și acum sîntem martorii unui lucru simplu: ne-au măgulit cu vorba frumoase şi ne-au abandonat ", a spus celebrul jurnalist.

El a menționat că aceste declarații sînt confirmate şi de atitudinea la general, şi summit-ul aniversar la care nu a venit nici unul din preşedinţii în exercițiu, iar unele ţări în genere au delegat miniştri. Acesta a fost un summit la care nu s-a reuşit adoptarea unei declarații finale, toate fiind rezumate la o scurtă declarație a Consiliului de Miniștri al UE Externe, care nu spune nimic despre perspectivele privind aderarea țărilor din Parteneriatul estic la UE.

„Acest summit de la Bruxelles și ceea ce s-a întîmplat acolo este un motiv pentru o analiză bună, un motiv de a sta pe gînduri. Este timpul, în cele din urmă, să ne apucăm de minte și să ne gîndim la propriile interese. Discuţiile despre exporturile noastre de mai bine de 70 la sută către UE sînt o simplă manipulare. Creșterea a fost înregistrată pe fundalul pierderii aproape complete a exporturilor noastre către Rusia. Și de fapt, astăzi toate se mai ţin pe atitudinea bună a Kremlinului față de președintele Moldovei și Moscova deocamdată nu reacţionează la anumite atacuri etc. din partea noastră. Autoritățile moldovenești spun că doresc să dezvolte turismul, să preia din experienţa Georgiei, totuşi lumea din Rusia se teme să meargă în Moldova din frică nu fie arestaţi la Aeroport, ca în cazul jurnaliștilor, politicienilor și persoanelor publice din FR. În astfel de condiții, turismul nu are cum să se dezvolte", a subliniat șeful reprezentanţei TASS din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?