Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Moldova, mai aproape de Programul Europa Digitală

24 apr. 18:45   Economie
1948 0

Cabinetul de miniștri a aprobat ratificarea Acordului între Republica Moldova și Uniunea Europeană privind participarea țării noastre la Programul Europa Digitală (2021-2027). Documentul a fost semnat la 19 februarie 2024, la Bruxelles.

Programul de finanțare al UE oferă acces la un buget total de 7,5 miliarde de euro, iar Republica Moldova este asociată pe 4 domenii: supercalcul, inteligență artificială, competențe digitale avansate și utilizarea optimă a tehnologiilor digitale.

Afacerile, administrațiile publice și alte organizații eligibile din Moldova vor putea accesa apelurile Programului Europa Digitală. Participarea la program va stimula digitalizarea Moldovei, aducînd beneficii IMM-urilor și economiei în general.

Finanțarea va sprijini, de asemenea, înființarea de Huburi de Inovare Digitală în Moldova, țara noastră beneficiind de o reducere de 95% la contribuțiile financiare anuale pentru participare.

În calitate de punct național de contact pentru implementarea Programului este desemnată Agenția de Guvernare Electronică. Aceasta va coordona și va furniza susținere consultativă potențialilor beneficiari de proiecte. Odată cu finalizarea procesului de ratificare, acordul va intra în vigoare retroactiv, începînd cu 1 ianuarie 2024.

1
0
1
0
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?