X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputații s-au întrunit în ședință cu Avocatul Poporului și Avocatul Poporului pentru drepturile Copilului

16 noi. 2022,, 21:00   Politică
1895 0

Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice au efectuat o vizită de lucru la Oficiul Avocatului Poporului, unde au avut o ședință comună cu Avocatul Poporului, Avocatul Poporului pentru drepturile Copilului și Oficiul Avocatului Poporului.

Ședința comună s-a desfășurat în contextul realizării funcției de control parlamentar, în conformitate cu Planul de acțiuni al Comisiei pentru anul 2022, avînd scopul de a discuta problemele curente ale Oficiului Avocatului Poporului, precum și alte subiecte de interes major privind apărarea și promovarea drepturilor omului.

Printre subiectele puse în discuție au fost: problema sediului Oficiului Avocatului Poporului, aflat în stare de degradare avansată; necesitățile de personal ale instituției pentru a asigura realizarea eficientă a atribuțiilor funcționale; implicarea Instituției Naționale pentru Apărarea Drepturilor Omului în procesul de evaluare a implementării Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului pentru anii 2018–2022, aprobat prin Hotărîrea Parlamentului nr.89 din 24 mai 2018, etc.

Or, respectarea Principiilor de la Paris oferă Instituției Naționale pentru Apărarea Drepturilor Omului o poziție unică de a ghida și de a consilia guvernanții cu privire la obligațiunile lor în materie de drepturi ale omului și de a se asigura că principiile și standardele internaționale sunt incorporate în mod adecvat în legislația internă și integrate în politicile publice.

Obiectivul Comisiei este de a fortifica cooperarea cu Oficiul Avocatului Poporului și de a spori eficiența acțiunilor comune, inclusiv pentru promovarea, pe platforma Comisiei, a modificărilor legislative ce se impun. Acest obiectiv este conform Principiilor de la Belgrad privind relația dintre instituțiile naționale pentru drepturile omului și Parlamentele naționale.


Membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și-au exprimat dorința de a contribui la întărirea rolului Parlamentului de gardian al drepturilor omului.

În acest context, Comisia și Oficiul Avocatului Poporului vor monitoriza constant cum se asigură respectarea drepturilor şi libertăților omului de către autoritățile publice, precum și de către alte organizații şi întreprinderi, de către organizațiile necomerciale şi de către persoanele cu funcții de răspundere de toate nivelurile.

Comisia consideră că legislația națională trebuie să se bazeze pe principiile internaționale în materie de drepturi ale omului, iar implementarea eficientă a acesteia, precum promovarea drepturilor şi libertăților omului şi a mecanismelor de apărare a acestora pot contribui plenar la fortificarea statului de drept în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?