X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Un centru de plasament a refuzat să preia un copil, după ce a fost internat la Spitalul de Psihiatrie

11 oct. 2022,, 15:00   Societate
2456 0

Un centru de plasament pentru copii a refuzat să asigure preluare unui copil rămas temporar fără ocrotire părintească după ce a fost internat la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie.

Potrivit Avocatului Poporului, care informează despre soluționarea acestui caz, autorității tutelare teritoriale au refuzat să preia copilul după finisarea tratamentului din instituția medicală, transmite tv8.md.

„Copilul cu statutul de copil rămas temporar fără ocrotire părintească a fost internat la IMSP Spitalul Clinic de Psihiatrie la solicitarea autorităților tutelare teritoriale pentru tratament medicamentos de tip psihiatric, iar la finisarea tratamentului, copilul urma a fi externat și preluat de către autoritatea tutelară teritorială, care din neglijență, invocînd diferite pretexte, a refuzat să asigure preluarea pacientului, în termen, conform angajamentului asumat. În rezultat, în lipsa reprezentantului legal, instituția medicală a fost în imposibilitate de a perfecta fișa de externare a copilului și îngrijire ulterioară finalizării tratamentului”, precizează Ombudsmanul.

Prin urmare, Ombudsmanul Copilului a dispus documentarea amplă a cazului și situației. Specialiștii au realizat o vizită de lucru la instituția medicală, unde au fost purtate discuții cu copilul, cu administrația și secția de internare.

„Au fost solicitate explicații de la autoritatea tutelară teritorială care a invocat motive nefondate, ignorînd interesul superior al copilului, au fost verificate legalitatea îndeplinirii atribuțiilor de către autoritatea tutelară, solicitînd Procuraturii informații privind efectuarea concursul de selectare a autorității tutelare, care cu regret, nu s-a expus asupra legalității acestor acțiuni”, informează Ombudsmanul.


În urma acțiunilor întreprinse, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a constatat că autoritățile responsabile de realizare deplină a drepturilor copilului nu și-au realizat pe deplin atribuțiile de care dispun în vederea prevalării drepturilor copilului, iar acest caz este relevant în acest sens.

Prin urmare, externarea copilului a fost posibilă doar după intervenția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?