X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Deputat PAS, despre dialogul cu noul bașcan al UTAG: „Se va comunica cu acei care vor integrare europeană”

24 mai. 2023,, 08:45   Politică
3010 1

Chișinăul nu are ce discuta cu noul bașcan al UTA Găgăuzia dacă acesta nu va avea o agendă europeană sau una opusă intereselor Republicii Moldova.

O spune deputatul PAS, Dorian Istratii, potrivit căruia cetățenii de acolo trebuie că convinși că integrarea europeană este singura cale pentru viitorul țării noastre, Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 23 mai a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Se va comunica cu acei cetățeni care vor integrare europeană. Dacă bașcanul nu va avea o agendă de integrare europeană sau o agendă care va contravine intereselor Republicii Moldova, nu vom avea ce discuta cu această persoană. Relațiile vor fi foarte pragmatice.

În UTA Găgăuzia, s-au investit foarte mulți bani europeni. Acest lucru nu a ajutat cetățenii de acolo să înțeleagă care este vectorul și de unde vine susținerea. Pînă acum, o bună parte din ei susțin Federația Rusă”, a spus Dorian Istratii.

Fostul deputat, Iurie Reniță, consideră că autonomia găgăuză trebuie decuplată de propaganda rusească. Totodată, acesta nu susține faptul că bașcanul Găgăuziei devine membru al Guvernului, asta deși sînt regiuni ale țării cu mai mare populație, dar care nu au membru reprezentativ în Executiv.


„Pentru început, sînt necesare două lucruri: decuplarea de la propaganda, adică de la mass-media rusească. Al doilea, Zona Găgăuziei este unica în Republica Moldova, în care taxele și impozitele nu merg la bugetul național. Cum acceptăm cu atîta lejeritate lucrul ăsta? Sunt vreo 10 puncte categoric care au fost introduse în legea cu statut special, pe care actuala guvernare, calm, liniștit și absolut legal, le poate modifica foarte rapid”, a menționat Reniță.

„Noi deja am început să facem o analiză a legislației în domeniu. Discutăm despre anumite ajustări, modificări, unde poate nu s-a mers corect în 94”, a replicat Istratii.

Deputatul PAS a adăugat că în UTA Găgăuzia s-au făcute multe investiții europene, dar acolo mai sînt cetățeni de partea Rusiei.

„În comparație cu alte teritorii, UTA Găgăuzia a fost favorizată și rezultatul este zero. Nu poți dimineața să beneficiezi de granturi din UE și seara să te rogi la Putin, nu e posibil așa ceva.

Cetățenii UTA Găgăuzia sînt cetățenii noștri, noi trebuie să-i ajutăm și să-i convingem că UE este unica cale. Părerea mea e că ea trebuie să fie o autonomie culturală, etnică și nicidecum financiară sau juridică”, a conchis deputatul.

6
0
0
1
34

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?