X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce decizia ar putea lua Curtea Constituțională în cazul bașcanului Găgăuziei

22 feb. 16:28   Politică
3029 0

Cinci deputați independenți au înregistrat la Curtea Constituțională o sesizare în care solicită verificarea constituționalității refuzului președintei Maia Sandu de a semna decretul de numire a Bașcanului Găgăuziei în calitate de membru al Guvernului.

Experții susțin că sesizarea depusă de parlamentari nu are temei, deoarece este dreptul constituțional al președintelui să admită ori să refuze desemnarea Bașcanului.

Solicitarea deputaților, care cer Curții Constituționale să verifice constituționalitatea refuzului Maiei Sandu de a semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei în componența Guvernului nu are temei, a precizat pentru Radio Moldova expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu.

„Curtea Constituțională ar trebui să respecte sesizarea pentru că ea nu are subiect. Se poate de sesizat un act adoptat de Parlament sau Guvern, dar aici nu este nicio faptă juridică. În cazul de față, eu cred că corect aplică deoarece este dreptul constituțional al președintelui. Sesizarea ar trebui să fie respinsă”, a precizat expertul.

Deocamdată instituția prezidențială nu a comentat sesizarea depusă la Curtea Constituțională de către cei cinci deputați independenți.


Anterior președinta Maia Sandu a declarat la Radio Moldova că nu va semna Decretul de numire a bașcaniei Găgăuziei Evghenia Guțul în componența Guvernului „atît timp cît ea lucrează pentru o grupare criminală”.

Precizăm că deputații Petru Jardan, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Reghina Apostolova au solicitat Curții Constituționale să verifice constituționalitatea refuzului președintei Maia Sandu de a semna decretul de numire a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, în calitate de membră a Guvernului.

Potrivit documentului publicat de aceștia au trecut peste 8 luni de la alegerea în funcție de Bașcan a Evgheniei Guțul, iar argumentele invocate de autoritățile de la Chișinău ar fi nefondate și contrare legii.

Amintim că mandatul de numire în funcția de bașcană a Găgăuziei, a Evgheniei Guțul a fost validat de Curtea de Apel Comrat pe 22 mai 2023.

11
1
1
6
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?