Criza energetică stiri: 1710
Cutremure stiri: 384
Eurovision stiri: 419

CEC a stabilit plafonul donațiilor pentru partidele politice în 2023

11 ian. 12:15   Politică
2564 0

Pe parcursul anului 2023, cetățenii pot face donații pentru activitatea politică în sumă totală de cel mult 70 200 de lei prin operațiuni bancare, dintre care maxim 11 700 de lei pot fi donați în numerar.

Comisia Electorală Centrală atrage atenția că au fost operate o serie de modificări la procedura de efectuare a donațiilor pentru susținerea activității politice, aplicabile începînd cu 1 ianuarie 2023, transmite jurnal.

Pe parcursul anului 2023, o persoană fizică poate face donații către unul sau mai multe partide politice, grupuri de inițiativă, concurenți electorali sau participanți la referendum, în sumă totală de 70 200 lei (6 salarii medii lunare pe economie).

În acest plafon limită se includ și donațiile efectuate sub formă de proprietăți, bunuri sau servicii gratuite.

Totodată, suma totală donată nu poate fi mai mare de 30% din venitul anual al persoanei fizice, înregistrat pentru anul calendaristic precedent. În cazul cetățenilor Republicii Moldova cu statut de persoane cu funcție de demnitate publică, de funcționari publici, inclusiv cu statut special, sau de angajați în organizații publice, suma donațiilor nu poate depăși 10% din venitul anual al acestora.


Sursele financiare ale donatorului pot proveni din activitatea de salariat, de întreprinzător, științifică sau din cea de creație, desfășurată de către cetățenii Republicii Moldova, din burse, pensii, prestații sociale sau din alte venituri legale, cu excepția ajutorului social.

Dacă persoana fizică este membru de partid, în suma-limită sus-menţionată se include şi suma cotizaţiilor de membru de partid plătite de aceasta pe parcursul unui an. Cotizaţia şi donaţia urmează să fie reflectate separat în contabilitatea partidului politic şi în rapoartele privind gestiunea financiară a acestuia.

Dacă persoana fizică beneficiază, pe parcursul unui an doar, de burse sau alte prestații sociale (de ex. pensii, indemnizații, alocații), cu excepția ajutorului social, plafonul donației NU poate să depășească un salariu mediu lunar pe economie (11 700 lei pentru anul 2023).

Donaţiile în bani pentru un partid politic se efectuează prin operaţiuni bancare (card bancar, transfer direct), iar identitatea donatorului se indică în documentul bancar. În cazul în care donatorul nu deţine un cont bancar, banii se depun la sediul băncii, în contul bancar al partidului politic.

O persoană fizică, în decursul unui an, poate face donații în numerar unui sau mai multor partide politice, grupuri de inițiativă, concurenți electorali sau participanți la referendum în valoare de pînă la un salariu mediu pe economie stabilit pe anul respectiv (11 700 lei pentru anul 2023). Donațiile care depășesc această limită se vor face exclusiv prin operațiuni bancare. Dacă banii se depun în numerar la sediul partidului politic, persoana fizică va confirma depunerea donaţiei prin semnarea unei declaraţii pe propria răspundere, care va fi păstrată şi anexată la documentele contabile.

Finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe (anonime) ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent, se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

0
1
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий