Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce legături au cu Platon cei care au filat-o pe magistrata Curții de Apel

18 iun. 2021,, 15:36   Politică
3361 0

Procurorii PCCOCS, în comun cu ofițerii SIS, au reținut ieri mai multe persoane care ar fi implicați într-o schemă de filaj a unui magistrat de la Curtea de Apel Chișinău.

Deschide.MD a scris că aceștia ar fi acționat în interesul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, fapt infirmat de către ultimul.

Reținerea acestora pentru 72 de ore a fost confirmată și de către responsabilii din cadrul PCCOCS, însă ultimii nu au infirmat și nici confirmat implicarea lui Platon în acest caz.

Surse apropiate anchetei au comunicat că în dosarul cu privire la filajul magistratei Angela Bostan, de la Curtea de Apel, în examinarea căreia se afla dosarul „Moldasig”, sînt vizate mai multe persoane, dintre care unele cu antecedente penale.

Conform datelor din dosar, totul ar fi început din perioada lunii martie a anului curent, cînd membrii grupării au început să o fileze pe judecătoare și membrii familiei sale.


În cadrul anchetei, organele de anchetă au stabilit că suspecții foloseau dispozitive speciale de înregistrare și două unități de transport.

În cadrul documentării s-a stabilit că există legături între cei vizați și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, la care informațiile despre magistrat erau intermediate de doi lideri ai grupării, Andrei Luchian și Buga Mihai.

Andrei Luchian, în vîrstă de 32 de ani, este principalul suspect și lider neformal al grupării. El nu participa la filaj, dar coordona acțiunilor celorlalți membri ai grupării.

Luchian este reprezentantul companiei off-shore „Denton Enterprise” LTD, care din luna februarie a acestui an este coordonată de către Olena Usenko, cetățeană a Ucraineni.

Aceeași companie off-shore a deținut 19,99% de acțiuni în cadrul SA „Moldasig” controlată de Veaceslav Platon.

Entitatea off-shore a fost dizolvată în luna mai a anului 2019 și a fost reactivată în decembrie 2020 fiind înregistrată în Londra pe aceeași adresă cu alte peste 100 de companii off-shore.

Luchian împreună cu Mihai Buga s-ar fi ocupat de recrutarea celorlalți membri ai grupării care aveau misiunea de a acumula informații și a o fila pe magistrată, dar și pe membrii familiei acesteia.

Mihai Buga, în vîrstă de 30 de ani, a figurat ca director și fondator din 28 ianuarie 2021, al companiei SRL Symbol Wood Limited EAST.

Mai mult, sursele deschide.md susțin că, în cadrul unei adunări generale a acționarilor companiei „Style Desing Company” SA, care nu sînt nimeni alții decît Moldasig SA - 56 % și ASITO DIRECT SA - 44%, la inițiativa lui Ruslan Doboș, reprezentantul Moldasig, s-a decis schimbarea administratorului Iurei Cumatrenco, iar în locul acestuia să fie numit Mihai Buga.

Candidatura lui Buga nu a fost acceptată din cauza că nu a fost susținută de către acționarul minoritar SA „Asito Direct”.

În perioada în care magistrata Angela Bostan era filată de către suspecți, Buga a fost surprins de mai multe ori în compania celui de-al treilea suspect, Vladislav Pervuhin, cînd făceau tîrgul, sau cînd se făceau cu treabă pe la mai multe instituții bancare.

Vladislav Pervuhin, în vîrstă de 25 de ani, din luna martie anului curent, ocupă funcția de director al SRL „Symbol Wood Limited EAST”, deținută anterior de către Mihai Buga.

Compania are la bază ca fondator o companie off-shore „Symbol WOOD Limted”, care anterior a deținut un pachet de acțiuni la o bancă din RM, însă în anul 2016 a fost blocată de către Banca Națională a Moldovei pentru activitate concetrată împreună cu alte 18 companii off-shore, beneficiar al căror este Veaceslav Platon.

Atunci, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat cîștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei în litigiul cu acționarii băncii.

Un alt figurant din dosar, este și Gheorghe Șcurea, în vîrstă de 22 de ani. Șcurea activează ca vînzător în cadrul companiei părinților săi, Anatolie și Eugenia Șcurea, „Morgoci Grup” SRL.

Tatăl său, Anatolie Șcurea, este și administrator al companiei SRL „Remington” din luna octombrie a anului trecut, funcție deținută anterior de către Alexandr Rogovoi.

Alți doi figuranți în dosarul cu filajul judecătoarei, sînt Alexandru Cuba, în vîrstă de 26 de ani, dar și Eduard Tihonciuc, în vîrstă de 24 de ani.

Primul a fost vizat într-un dosar penal pentru furt, însă care a fost clasat după ce partea vătămată și-a retras plîngerea, iar cel de-al doilea este vizat într-un dosar penal intentat în aprilie a anului trecut fiind anunțat în căutare.

PCCOCS a anunțat într-un comunicat de presă că în custodia lor s-ar afla cinci persoane, ulterior Emil Gaitur, purtătorul de cuvînt al PCCOCS, a comunicat că cei cinci au fost reținuți pentru 72 de ore.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?