COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Astazi în Găgăuzia au loc alegeri

Astazi în Găgăuzia au loc alegeri

Astăzi, în Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia au loc alegerileordinare ale guvernatorului (bașcanului), care reprezintă persoana oficială supremă.

Campania electorală s-a început pe 1 mai și a durat 60 de zile.

În buletinele de vot pentru alegerile bașcanului de Găgăuzia sunt incluși cinci candidați: Irina Vlah, Dmitri Manol, Ivan Burgudji, Serghei Cimpoieș și Vasile Aladov. Ultimul a fost înscris cu o zi înainte de scrutin.

Scrutinul de astăzi se desfășoară pentru prima oară în baza noului Cod electoral al Găgăuziei, adoptat în 2015. Conform noului Cod, guvernatorul este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat pentru un mandat de 4 ani. La funcția de bașcan pot candida cetățenii Republicii Moldova, care până în ziua alegerilor au atins vârsta de 35 de ani, locuiesc sau au locuit cel puțin 10 ani pe teritoriul Găgăuziei, dețin studii superioare și posedă fluent limba găgăuză.

Dintre cei 8 pretendenți care și-au înregistrat grupurile de inițiativă, doar 5 au depus dosarele la CECG și au fost înregistrați în calitate de concurenți electorali. Pentru a fi ales Bașcan, candidatul învingător trebuie să acumuleze majoritatea simplă a voturilor valabil exprimate, altminteri peste 2 săptămâni se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidați.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load