X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 507

Mold-Street: Scandalul din jurul Moldova-Agroindbank face noi victime

9 aug. 2016,, 13:40   Economie
3816 0

Фото: jurnal.md/ru/

Războiul pentru controlul celei mai mari bănci din ţară, Moldova-Agroindbank (MAIB) continuă şi face noi victime.

După arestarea la Kiev a lui Veaceslav Platon, afaceristul care ar fi controlat din umbră un pachet de circa 40% din acţiunile Moldova-Agroindbank şi Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a luat măsuri mai dure faţă de unele persoane şi instituţii. Manipulare cu preţul acţiunilor Agroindbank Astfel cadrul supravegherii de către CNPF a tranzacţiilor efectuate pe piaţa reglementată cu acţiunile MAIB perioada 18-28 aprilie 2016, instituţia a constatat creştere artificială a preţului acţiunilor Moldova Agroindbank, de la 1.100 lei per acţiune la 2.660 lei per acţiune sau cu 142%”.

În consecinţă, pe 27 mai 2016, CNPF a adoptat o decizie care, preţul format cadrul tranzacţiilor efectuate pe piaţa reglementată perioada 25-28 aprilie 2016 cu acţiunile (valorile mobiliare emise) de Moldova Agroindbank a fost calificat ca preţ manipulat pe piaţa de capital. Peste două luni, pe 28 iulie 2016, CNPF a mai adoptat o hotărâre specială care este sancţionată conducerea Bursei de Valori a Moldovei (BVM) şi care se susţine că legislaţia oferă conducerii Bursei şi anume preşedintelui acestei structuri, împuterniciri de a interveni astfel de situaţii deosebite,care ar provoca o schimbare majoră stabilirea unui nou preţ de piaţă a unei valori mobiliare.

Conducerea Bursei nu a intervenit, deşi era obligată Cu toate acestea Bursa de Valori a Moldovei nici măcar nu s-a autosesizat, situaţia când preţul de expunere a valorilor mobiliare emise de Moldova-Agroindbank a crescut brusc. Autoritatea de reglementare a constatat că administraţia Bursei, contrar prevederilor din Regulamentul privind pieţele reglementate şi sistemele multilaterale de tranzacţionare,„nu a notificat CNPF despre creşterea preţului acţiunilor Moldova Agroindbank, cu 142% termen de 4 zile”.


Totodată CNPF susţine că BVM, contrar prevederilor din Regulile pieţei reglementate şi din Politica privind identificarea şi gestionarea riscurilor aferente desfăşurării activităţii de organizare a negocierilor cadrul Bursa de Valori a Moldovei, nu a întreprins nici o măsură pentru: - efectuarea controlului activităţii societăţii de investiţii care a participat cadrul tranzacţiilor cu valorile mobiliare emise de Moldova Agroindbank, efectuate pe piaţa reglementată perioada 25-28 aprilie 2016, vederea monitorizării condiţiilor de efectuare a unor operaţiuni şi/sau activităţi de manipulare, de abuz de piaţă sau de altă natură, ce pot afecta stabilitatea pieţei; - identificarea şi gestionarea riscurilor prin organizarea schimbului de informaţii legate de detectarea, identificarea, evaluarea şi controlul acestora, precum şi aplicarea măsurilor îndreptate spre minimizarea şi prevenirea consecinţelor lor; - adoptarea promptă a deciziilor necesare pentru reducerea riscurilor, precum şi pentru eliminarea consecinţelor producerii lor.

În consecinţă CNPF a decis să avertizeze public conducerea Bursei de Valori a Moldovei asupra nerespectării prevederilor din Regulile pieţei reglementate şi din Regulamentul privind pieţele reglementate şi sistemele multilaterale de tranzacţionare. Totodată CNPF a prescris Bursei de Valori a Moldovei „respectarea necondiţionată a prevederilor legislaţiei vigoare”. De notat că preşedintele Bursei de Valori este Corneliu Dodu, iar preşedintele Consiliului BVM este chiar managerul Moldova-Agroindbank, Serghei Cebotari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?