Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4043

Clădire istorică cu accente moderne (FOTO)

20 aug. 2015,, 15:45   Capitala
2613 0

Clădire istorică cu accente moderne (FOTO)
Foto : facebook.com

Recent, clădirea situată pe strada Nicolae Iorga din Capitală, aflată in gestiunea liceului „Prometeu” a fost renovată, ilegal, transmite NOI.md.

Administrația, sub a cărei gestiune se află clădirea, a executat careva lucrări de reparație asupra acesteia, astfel schimbînd geamurile vechi, cu altele noi, de tip termopan.

„Administrația liceului a considerat că poate interveni liber asupra monumentului, prin instalarea acestor geamuri de tip termopan. În urma unor discuții pe care le-am purtat cu aceștia, ei au promis că în curînd, vor readuce în starea inițială clădirea. Adică, vor schimba geamurile de tipul celor cu imitație de lemn”, a declarat pentru NOI.md, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

„Regretabil este faptul că această inițiativă vine din partea unui liceu, cel care educă” a adăugat Ion Ștefăneț.
De cealaltă parte, conducerea liceului afirmă că pe parcursul a 25 de ani nu li s-au alocat bani din bugetul statului pentru reparația instituției de învățămînt, motiv pentru care nu pot cumpăra ferestre din lemn.

„Codul educațional ne obligă să creăm pentru copii condiții cît mai bune. Era foarte bine dacă statul ar fi avut grijă de clădirile acestea, singuri să le repare, iar noi doar să plătim chiria care se cuvine”, a spus directorul liceului, Aurelian Silvestru, pentru portalul orasulmeu.md.

La începutul secolului XX, la colțul cartierului, mărginit cu străzile Iași și Livezilor a fost construită clădirea școlii urbane populare nr. 2. În 1914 lungimea clădirii de-a lungul străzii Livezilor a fost mărită cu patru stînjeni. Școala avea cinci clase, cu o suprafață de 12,4 și 15 stînjeni pătrați, cu înălțimea de șase arșini. Aici învățau 105 băieți. În perioada interbelică a fost sediul unei grădinițe de copii.

În anul 1991, a fost înființat instituția de învățămînt privat „Liceul Experimental de Creativitate și Inventică «Prometeu».

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?