X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Recolta de grîu din Moldova va fi cea mai mică din ultimii 5 ani

13 iul. 2015,, 15:15   Economie
3282 2
Урожай пшеницы в Молдове будет самым низким за последние 5 лет
Foto: obozrevatel.com
Recolta de grîu de toamnă din Republica Moldova va fi cea mai mică din ultimii 5 ani. Astfel, din cauza secetei, recolta de grîu va fi cu aproape o pătrime mai mică decît anul trecut, însă calitatea boabelor va fi mai înaltă și securitatea alimentară a țării va fi asigurată, informează NOI.md.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), ținînd cont de recolta medie (2,5 tone per ha) şi suprafaţa insămînţată cu grîu de toamnă (340 mii ha), producţia va constitui în acest an circa 850 de mii de tone, cu 250 de mii de tone (22,7%) mai puțin față de anul agricol 2014.

Totodată, potrivit reprezentanților MAIA, în condiţiile de secetă, cînd volumele se reduc, creşte calitatea produsului. Ponderea grîului alimentar va înregistra estimativ 65-70%. Volumul grîului alimentar va constitui circa 550-600 de mii de tone, acoperind necesarul pentru asigurarea securităţii alimentare de 350 de mii de tone.

Din cauza secetei înregistrate în perioada lunilor aprilie-iunie, se constată o diminuare a recoltei medii per hectar cu circa 30% în raport cu nivelul preconizat. Astfel, recolta de orz constituie 3,3 tone/ha pentru zona de Nord şi 2,3 -2,4 tone/ha pentru zonele Centru-Sud; grîu – 2,8 tone pentru zona de Nord, 2,4 tone/ha pentru zona Centru şi 2,2 tone/ha pentru zona Sud. La recoltarea rapiţei au fost obţinute de la 2 tone pînă la 4,5 tone per hectar.

Conform datelor furnizate de Institutul de Cercetări pentru Culturile de Cîmp „Selecţia”, diminuarea recoltei la hectar este condiţionată de scăderea masei boabelor cu 17-20%. Totodată, scăderea cu alte circa 10% a recoltei este cauzată de reducerea mărimii spicului şi respectiv, a numărului de boabe.

La dezvoltarea culturilor de grupa a II (porumb boabe, floarea soarelui, soia, sfecla de zahăr), seceta a provocat o accelerare a fazelor de creştere şi dezvoltare a plantelor. Impactul va fi estimat în procesul recoltării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?