Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4057

Care sînt prognozele pentru recoltele culturilor agricole în acest an

6 apr. 05:00   Economie
2871 0

Anul agricol ar putea fi influențat de condițiile climaterice, iar autoritățile implementează mai multe măsuri pentru a face față unor eventuale calamități naturale.

În același timp, prognozele pentru recoltele culturilor agricole sînt pozitive, potrivit reprezentanților Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, transmite radiomoldova

Plantarea fîșiilor forestiere, extinderea ariilor de protecție antigrindină în mai multe localități, crearea ploilor artificiale și construcția sistemelor de irigare sînt printre principalele măsuri luate în prezent de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare pentru a face față unor eventuale calamități naturale, a declarat pentru Radio Moldova secretarul de stat al instituției, Vasile Șarban. Potrivit acestuia, prognozele în acest an sînt relativ bune.

„Dacă e vorba de reziliență noi într-adevăr avem încă proiecte. Avem pe partea de înființări a fîșiilor de protecție forestiere. Acestea întotdeauna ca și oazele în pustiu, ele oricum, atrag precipitațiile. Pe de altă parte avem politica de dezvoltare a sistemelor de irigare, sînt în derulare trei proiecte pe partea de sisteme centrale de irigare din zona de Nord, Sud și Sud-Est. Aici vor fi reabilitate aceste 3 sisteme de irigare și ne gîndim noi că vom majora suprafața pasibilă de irigat cu circa 5 mii de hectare”, a afirmat Vasile Șarban.

Și fermierii spun că se așteaptă la recolte bune anul acesta. Totuși, cea mai mare problemă cu care se confruntă sînt cheltuielile de producție, susține agricultorul din raionul Fălești, Ion Moroi, cu o experiență de 40 de ani.


„Culturile de toamnă și rapiță arată îmbucurător, au fost și precipitații, și ne bucură clar că și cîmpurile sînt mai frumoase față de anii precedenți. Ceva umiditate în sol este, cred că bunul Dumnezeu ne va da precipitații și vom avea roadă. Unica ieșire din situație pe care o văd eu este roada la hectar, dacă nu va fi roadă atunci agricultura Moldovei va ceda din cauza costurilor de producție”, a spus Ion Moroi.

Precizăm că, în prezent, în Republica Moldova sînt 88 de sisteme de irigare, dintre care doar 24 sînt funcționale. Autoritățile își propun să reabiliteze trei stații centralizate de irigare: din Ștefan Vodă, Briceni și Etulia, pentru a facilita accesul agricultorilor la resursele de apă.

0
2
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?