X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4063

Cum va afecta vremea rece și precipitațiile viitoarea recoltă de fructe în Moldova

21 mar. 11:00   Economie
3878 0

Pe parcursul săptămînii curente, vremea în Moldova a fost relativ rece, cu precipitații, uneori sub formă de lapoviță.

La mijlocul săptămînii, temperatura atmosferică a fost sub sau aproape de zero grade Celsius în orele de noapte și dimineață în nordul și centrul țării. Cu toate acestea, agronomii marilor întreprinderi horticole sînt de părerea că "riscul unor pierderi la viitoarea recoltă de fructe sîmburoase timpurii este în creștere, dar nu prea mult".

Chiar și în sudul țării, caisele de soiuri timpurii au înflorit deja doar pe unele terenuri pe lîngă casă, relatează EastFruit. Majoritatea plantațiilor industriale cu această cultură din regiunile de sud și centru ale Republicii Moldova se află la etapa de "muguri albi". Înflorirea ar putea începe în ultimele zile ale acestei săptămîni. Înghețurile, care pot afecta florile și mugurii, în următoarele 24 de ore, sînt posibile doar în unele regiuni și pot fi periculoase doar pentru livezile de fructe sîmburoase din zonele joase.

Precipitațiile, chiar și sub formă de lapoviță, pentru Moldova, care suferă de secetă literalmente în fiecare an, sînt binevenite. Cu toate acestea, umiditatea crescută în livezi în ajunul și la începutul înfloritului, mai ales în cazul încălzirii ulterioare rapide, este plină de duce la răspîndirea bolilor, în special a moniliozei. De aceea, experții recomandă tratarea, cu prima ocazie, a livezilor cu fungicide.

3
2
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?