Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Hodorkovski: La ce îi foloseşte lui Putin confruntarea cu Occidentul

18 iun. 2015,, 14:45   Externe
6266 18

Foto: publika.md

Fostul proprietar al Yukos, Mihail Hodorkovski, din nou a vorbit despre politica externă rusă. Fostul șef al companiei petroliere a declarat că președintele rus Vladimir Putin alimenteaza artificial conflictul dintre Rusia și Occident, și a explicat ce obiective urmăreşte seful statului rus.

Hodorkovski a numit dusmania Rusiei fata de Occident „absolut artificiala”, potrivit tsn.ua. „Aceasta alienare a fost inspirata de elitele rusești, care sînt interesate în menținerea puterii,” – a declarat fostul afacerist, la o reuniune a Consiliului Atlantic.

Astfel, scopul principal este sa creeze un conflict artificial pentru a distrage populația de la adevăratele probleme existente în țară: corupția și ineficiența guvernului. „Ei (elita conducătoare) au nevoie disperată de un inamic care ar putea distrage atenția oamenilor de la corupție și ineficiență în cercurile guvernamentale,” – a declarat fostul șef al Yukos.

Hodorkovski spune ca Rusia este singura țară nordică din lume care nu a facut inca tranziția la democrație. „Vestea proastă este că în elita politică a Rusiei nu este nimeni dispus să promoveze interesele naționale autentice”, – a declarat fostul afacerist.

De asemenea,Hodorkovski a anunțat previziunile sale pentru politica Rusiei: „Din păcate, nu poate fi vorba despre un nou curs de apropiere strategica, nu cat timp Putin rămîne la putere.” „In Rusia, afost creat un astfel de sistem în care orice decizie poate fi schimbata dupa bunul plac al unui om, iar acesta nu este controlat prin mecanisme politice interne”, – a declarat Hodorkovski.

Fostul sef Yukos a mai spus că, în interesul lui Putin este sa „înghețe” conflictul din estul Ucrainei. El a cerut Washingtonului să fie precaut cu privire la problema trimiterii de arme la Kiev, menționînd că majoritatea rușilor cred deja că in Ucraina este un razboi între SUA și Rusia. „Situația va evolua în această direcție, în cazul în care armele sînt trimise in Ucraina”, – a avertizat Hodorkovski.

Fara reforme, Rusia se va confrunta cu un viitor destul de sumbru, este convins Hodorkovski. În cazul în care autoritățile ruse vor continua să promoveze politicile actuale, pînă în 2035 cheltuielile bugetului de apărare se vor ridica la 30% din PIB. Din cauza Războiului Rece, paturi sociale tot mai largi vor avea interdictie de calatorie in Occident. Autoritățile vor introduce planificarea de stat, iar pe piețele de mărfuri vor incepe sa apara problemele cu alimentele.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?